[2]

Integrations­teorier

Her finder du vores kompendium om integrationsteorier i EU. Teorierne handler om, hvordan samarbejdet mellem nationalstaterne i EU har udviklet sig og forbundet nationalstaterne i en stadig større grad. Teorierne kommer med hver deres forklaring på den europæiske integration.

I kompendiet dækker vi de syv integrationsteorier man oftest bruger i Samfundsfag:

  1. Føderalisme
  2. Funktionalisme
  3. Neofunktionalisme
  4. Transaktionsanalyse
  5. Intergovernmentalisme
  6. Liberal intergovernmentalisme
  7. Multi-level governance

I kompendiet finder du også noter og begreber til teorierne samt et kort overblik den historiske kontekst for teorierne.

Uddrag fra siden Neofunktionalisme

Tilsigtet/ institutionsbaseret spillover

Tilsigtet spillover betyder, at de overstatslige institutioner, der er skabt som en del af integrationsprocessen i EU har interesse i at øge deres indflydelse gennem yderligere integration. Jo flere områder, der samarbejdes om i EU, desto større bliver behovet for veludbyggede overstatslige institutioner der kan varetage samarbejdet. Eksempelvis har EU-domstolen en tendens til at fortolke lovene på en måde, så domstolens egne beføjelser øges.

Politisk spillover

Politisk spillover betyder, at politikere og lobbyister i højere grad vil orientere sig mod EU fremfor nationalstaterne efterhånden som EU’s betydning øges og staternes betydning mindskes. Det medfører, at EU’s betydning øges yderligere og staternes betydning mindskes yderligere. Et eksempel kan være, når danske politikere efterspørger europæiske løsninger på flygtningeudfordringer.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Integrationsteorier

[2]
Bedømmelser
  • 27-09-2021
    Givet af Studerende på 2. år
  • 25-09-2021
    Givet af 3.g'er på STX