En ufaglært kvindes erindringer (1932)

Overblik

Teksten er en samling af nogle erindringer, som hovedpersonen Maren Vest har dikteret til en ukendt forfatter i 1932. Maren fortæller om, hvordan det var at leve som en ufaglært kvinde i begyndelsen af 1900-tallet. Kilden er en førstehåndskilde og kan derfor give os viden om arbejdslivet dengang. 

Maren fortæller overordnet om, hvordan hun og hendes mand klarer sig gennem livet med en masse flytninger, mange børn, lav løn og en del sygdom. Teksten belyser især de hårde arbejds- og levevilkår, der var for den fattigste del af befolkningen omkring århundredskiftet. Maren kæmper for det meste med at få råd til mad og holde sygdommene væk fra døren. 

Maren er født på landet i 1885 og er fra kildens begyndelse nygift. Maren repræsenterer den fattigste del af befolkningen, som i løbet af livet vælger at flytte til byen for at finde arbejde. Her får Marens mand blandt andet et arbejde på et jernstøberi.

Kilden er således et billede på industrialiseringen og urbaniseringen i Danmark og fortæller noget om arbejdernes vilkår og urbaniseringens konsekvenser. 

Du kan læse et uddrag af kilden i bogen Grundbog til Danmarkshistorien (2012) af Frederiksen, Peter (m.fl.), Systime, s. 178-181.

Gennemgang af kilden

Fattigdom, urbanisering og daglejertilværelse

Maren og hendes familie flytter meget i løbet af uddraget. Det bliver også hurtigt tydeligt, at Maren og hendes mand fører en form for daglejertilværelse, hv...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind