Tidslinje

1829: Den Polytekniske Læreanstalt åbner i Danmark. Her kan man blive uddannet som ingeniør. Industrialiseringen skabte en større efterspørgsel efter specialiseret viden. 

1847: Den første danske jernbane bliver etableret mellem København og Roskilde. 

1853: Koleraepidemien bryder ud i København og blev et afgørende vendepunkt for udviklingen af sundere arbejderboligere i byerne. Der kom i 1856 regler og bygningslove om, hvor tæt man måtte bygge husene, samt hvordan latriner skulle bygges (og bruges) af hensyn til smittefare. Bygningslovene er et resultat af, at befolkningstætheden i byerne var blevet markant større. Befolkningstætheden blev øget pga. urbaniseringen, hvor flere mennesker flyttede fra land til by for at finde arbejde. Denne urbanisering blev kraftigt forstærket under industrialiseringen.

1857: Næringsfrihedsloven indfører næringsfrihed i Danmark. Det vil sige, at ethvert erhverv nu står åben for alle i stedet for at være inddelt i det såkaldte privilegiestyrede lavsvæsen. Formålet med næringsloven var at ophæve særlige privilegier og skabe øget konkurrence mellem arbejdsgivere. Denne liberalisering af erhvervslivet gav industrien mulighed for at udvikle sig frit.

1865: B&W (Burmeister og Wain) opstarter et jern...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind