[30]

Indgreb i et ligevægts­system

Få hjælp til forsøget og rapporten "Indgreb i et ligevægtssystem". Forsøget går også under navnene "Indgreb i en kemisk ligevægt" og "Forskydning af ligevægt".

Du får tips til opbygningen af din rapport og eksempler på, hvordan de forskellige dele af rapporten kan skrives. Eksemplerne er markeret med grå bokse.

Endelig har vi tilføjet et afsnit med guldkorn, hvis du vil demonstrere et kendskab til Kemi udover det sædvanlige. Disse ekstra tips kan være særligt nyttige til den mundtlige eksamen.

Her får du et uddrag af efterbehandlingen: 

Indgreb: Hævning af temperaturen (forsøg 5)

Vi hæver temperaturen ved at putte reagensglas 5 i et varmt vandbad. Dette ydre indgreb er et eksempel på en temperaturændring. Bemærk at en temperaturændring er et specielt ydre indgreb, fordi ligevægtskonstanten (K) faktisk ændres af dette ydre indgreb.

Iagttagelse ved det varme vandbad (forsøg 5)

Opløsningen bliver lysere og mere gul, når temperaturen hæves. Det må skyldes, at noget af Fe(SCN)2+(aq) har reageret, og at der er blevet dannet mere af Fe3+(aq). Ligevægten er dermed blevet forskudt mod venstre. Forskydningen tog længere tid end i forsøgene 1,2, 3 og 4.

Forklaring ud fra ligevægtsloven

Når temperaturen hæves, forskydes ligevægten ifølge forsøg 5 mod venstre. Hvis temperaturen forskydes mod venstre, må der være blevet mere af reaktanterne og mindre af produktet. Dermed må [Fe2+] og [SCN-] være blevet større og [Fe(SCN)2+] mindre. Det vil sige, at nævneren i reaktionsbrøken må være blevet større og tælleren mindre. Dermed må ligevægtskonstanten (K) være blevet mindre (vi husker, at ved temperaturændringer skyldes forskydningen faktisk, at ligevægtskonstanten (K) er blevet ændret).

Forklaring ud fra Le Chateliers princip

Når temperaturen hæves, forskydes ligevægten ifølge forsøg 5 mod venstre. Ifølge Le Chateliers princip medfører en hævning af temperaturen, at ligevægten forskydes i dens endoterme ..

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Indgreb i et ligevægtssystem

[30]
Bedømmelser
 • 02-12-2022
  Givet af 2.g'er på STX
  Rigtig god
 • 13-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  .
 • 07-01-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 09-11-2023
  Givet af 2.g'er på STX