Idealisme i international politik

Her finder du vores kompendium om idealisme i international politik. Idealismen er en teoriretning indenfor international politik, der mener, at stater kan samarbejde og at varig fred er mulig i det internationale system

Teorien bliver også kaldt liberalisme, da den har sit udgangspunkt i liberale tanker, men teorien skal ikke forveksles med ideologien liberalisme. Idealismen handler om, hvordan det internationale system fungerer, mens ideologien liberalisme er en beskrivelse af, hvordan samfundet er nu og hvordan man ønsker, at det skal se ud i fremtiden.

Kompendiet indeholder følgende:

 

Her kan du se et uddrag fra siden Internationale institutioner

Internationale institutioner opstiller regler, normer og værdisæt for samarbejdet. Det har to funktioner:

  1. Regler begrænser staters egoistiske adfærd. Det betyder, at det bliver mindre attraktiv for stater at forfølge egoistiske mål, når der er risiko for straf. På den måde fører fælles regler og normer til, at stater tilpasser deres interesser og adfærd efter de fælles normer.
  2. Regler og normer skaber forventninger til staters adfærd. Når der er regler for, hvordan samarbejdet foregår, så skaber det en forudsigelighed og stabilitet, der gør det muligt at have en klar forventning til, hvordan andre stater agerer. Regler skaber altså tillid.

Det har især været demokratier, der har været involveret i dannelsen af internationale institutioner. Det vil derfor ofte være demokratiske værdier og normer som de internationale institutioner opstiller. Det bidrager til, at forhandlingerne bliver fredelige. Eftersom internationale institutioner er præget af demokratiske værdier, så bliver det desuden mere omkostningsfyldt for demokratier at bryde reglerne i institutionerne. Det skyldes, at der i demokratier i befolkningen er et større pres for leve op til værdierne. På den måde forstærker udbredelsen af demokratier de internationale institutioners evne til at skabe fred.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Idealisme i international politik

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.