[2]

Idealisme i international politik

Her finder du vores kompendium om idealisme i international politik. Idealismen er en teoriretning indenfor international politik, der mener, at stater kan samarbejde og at varig fred er mulig i det internationale system

Teorien bliver også kaldt liberalisme, da den har sit udgangspunkt i liberale tanker, men teorien skal ikke forveksles med ideologien liberalisme. Liberalisme i international politik handler om, hvordan det internationale system fungerer, mens ideologien liberalisme er en beskrivelse af, hvordan samfundet er nu og hvordan man ønsker, at det skal se ud i fremtiden.

Kompendiet indeholder følgende:

 

Her kan du se et uddrag fra kompendiet

Man snakker om idealisme i både Dansk og Samfundsfag. I Samfundsfag er idealisme en teori indenfor international politik. Det vil sige en teori, der forsøger at forklare, hvordan det internationale system fungerer og hvordan stater handler i systemet. Idealismen mener, at det internationale system bevæger sig mod stadigt mere samarbejde og fred.

Teorien har sin oprindelse i oplysningstidens tankesæt. Oplysningstiden var en periode med en stærk tro på fremskridtet og på menneskets fornuft. Troen på fremskridtet kommer i idealismen til udtryk som en tro på, at vi kan lære af historien. Idealismen mener ikke, at historien gentager sig selv. Tværtimod bliver vi hele tiden klogere og vi bevæger os mod en mere fredelig verden. Teorien anerkender dog, at der vil være udsving og tilbagefald på vejen, men understreger, at det internationale system bevæger sig mod varig fred. Der er tre faktorer som idealismen mener fører til varig fred:

  1. Interdependens
  2. Demokratiets udbredelse
  3. Internationale institutioner

Eftersom vi bevæger os mod en mere fredelig verden, så mener idealismen også, at blød magt får større betydning. Hård magt er vigtigt, når staterne...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Idealisme i international politik

[2]
Bedømmelser
  • 21-03-2024
    Givet af 3.g'er på STX
  • 01-02-2024
    Givet af 3.g'er på STX