I bor da meget pænt

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “I bor da meget pænt”. Novellen er skrevet af Thomas Korsgaard i 2019 og udgivet i Tyverier

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkning og perspektivering. Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Novellen blev brugt i en opgave ved skriftlig eksamen i Dansk A på HTX 3. juni 2020. Vi giver dig hjælp til at komme igang med opgaven.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er dækket direkte tale

Novellen indeholder eksempler på dækket direkte tale. Dækket direkte tale er, når fortælleren beskriver noget med de ord, som en af personerne i novellen ville bruge. Fortælleren citerer altså i en vis forstand personens ord eller tanker, men der er ikke citationstegn eller andet, der tydeligt viser, hvor ordene kommer fra. Afsenderen er skjult eller ”dækket”. 

I et afsnit som dette kan vi tydeligt se, at formuleringerne svarer til dem, som Malthe ville have brugt. Fortælleren beskriver, hvordan Malthe hidtil har forsøgt at dække over sin løgn for klassekammeraterne:

Hver gang har han svaret, at hans mor ikke er så glad for, at han tager dem med, hvis de nu går i stykker eller bliver stjålet, men i virkeligheden er hans mor ligeglad med ting, der går i stykker og ikke går i stykker, og så var det, at Simon spurgte, om han ikke måtte komme hjem til ham en dag og se dem, og han nikkede det lille dumme nik.

Der er f.eks. noget barnligt over vendingen ”og så var det, at”, som ville lyde naturlig, hvis den kom fra Malthe. Beskrivelsen af nikket som ”det lille dumme nik” kommer også fra Malthe – det er ikke fortælleren, der kalder nikket dumt. Det er derimod Malthe selv, der er irriteret over, at han kom til at invitere Simon med hjem. 

Brugen af dækket direkte tale har den virkning, at vi kommer tættere på Malthe, samtidig med at vi bevarer det nøgterne overblik, som tredjepersonsfortælleren giver os over situationen. Hvis Malthe havde været jegfortæller, så var vi kommet endnu tættere på ham, men vi havde mistet muligheden for at se ham udefra. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

I bor da meget pænt

[5]
Bedømmelser
 • 11-12-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 20-10-2023
  Givet af Studerende på 4. år
 • 23-04-2023
  Givet af HTX-elev på 1. år
 • 08-11-2022
  Givet af EUX-elev på Grundforløb