Hver har sin Skæbne

Her kan du høre en podcast, som giver dig hjælp til at analysere og fortolke Thomas Kingos salme “Dend XIV. Sang. Hver har sin Skæbne.” 

Salmen kendes også under titlen “Sorrig og glæde de vandre til hobe” efter dens første verslinje. Kingo skrev salmen i 1681 til Aandelige Siunge-Koors Anden Part

Podcasten giver dig en grundig indføring i, hvordan du kan gribe dit arbejde med salmen an. Du kan både bruge podcasten, hvis du skal skrive om salmen eller forberede dig til en time. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

I det andet vers flytter vi os fra de store følelsesmæssige modsætninger. Her tales der om kroner og scepter, altså noget kongelig magt på Jorden. Der står et mærkeligt ord ”i Demant-spill lege” altså diamantspil. Det tager fat i forestillingen om noget, der ser storslået og prægtigt ud på Jorden, men så udvikler verset sig til at sige, at det egentlig er forgængeligt. Det ser magtfuldkomment ud på Jorden, men vil også forgå en dag. 

Kongernis Boe
    Er skiøn Uroe!

Står vi og kigger på et stort, flot kongeslot, så er det ikke bestandigt. Han viser at det ikke i sidste ende består. Vi skal dog også bemærke, at det ikke er en kritik af kongen. Kingo bemærker også her, at magten på Jorden er et stort ansvar. Det kræver ”Tusindfold Omhu” at udøve magt. 

Så samtidigt roser han kongen for at påtage sig det ansvar og den burde det er. Men han minder også om, at selv kongen ligger under for den guddommelige magt. Det hænger også sammen med, at Kingo var en tilhænger af kongen og enevælden, så han vil aldrig kritisere kongen, selvom han også får sagt, at kongens magt trods alt ikke kan måle sig med Guds.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hver har sin Skæbne

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.