Hun holder så forsigtigt om sit glas

I denne opgavehjælp får du hjælp til at analysere novellen ”Hun holder så forsigtigt om sit glas” af Merete Pryds Helle. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten og hjælp til at fortolke teksten.

Teksten har indgået i en eksamensopgave. Den var nemlig del af Opgave 3 i Vejledende opgavesæt 2 i Dansk A på HHX 2019. Du kan bruge opgavehjælpen, hvis du skal skrive opgave ud fra opgaveformuleringen. Det finder du særlig vejledning til på siden Forstå opgaveformuleringen og find dit fokus.

Præsentation af “Hun holder så forsigtigt om sit glas”

Titel: “Hun holder så forsigtigt om sit glas”
Forfatter: Merete Pryds Helle
Genre: Novelle

“Hun holder så forsigtigt om sit glas” er skrevet af Merete Pryds Helle, en dansk forfatter, som er født i 1965. Teksten er udgivet i et udstillingskatalog, der var en del af udstillingen “Den oversete by - det sansede København”. Udstillingen var aktuel på Kunsthal Charlottenborg i 1995. Udstillingen tematiserede Københavns oversete steder med bidrag fra forskellige kulturpersoner såsom fotografer, arkitekter, billedkunstnere og forfattere.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores opgavehjælp:

Titlen kan læses som symbol på kvindens respekt for vandet

Novellen tematiserer vandets kredsløb. Det er kendetegnende for både novellen og novelles hovedpersonen, at der er en ualmindelig stor opmærksomhed og respekt omkring dette tema. Normalt er vand og dets uproblematiske kredsløb bare noget, vi tager for givet. I denne novelle er det noget, vi lægger mærke til og finder noget smukt i.

Novellens titel, “Hun holder så forsigtigt om sit glas”, kan være udtryk for denne opmærksomhed på det, vi ellers taget for givet. Vi lærer, at vand spiller en stor rolle i kvindens liv - som barn drømte hun ofte om at sejle, og som voksen skal hun altid have et glas vand efter sex. Novellens titel fortæller os, at hun er en kvinde, som holder forsigtigt om sit glas - formentlig med henvisning til et glas med vand. Det kan være en måde at fortælle os om den respekt, hun har for vandet - den samme respekt, som novellen tildeler temaet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hun holder så forsigtigt om sit glas

[1]
Bedømmelser
  • 04-10-2020
    Givet af HHX-elev på 3. år