Hun græder ikke

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere Naja Marie Aidts novelle “Hun græder ikke”. I analysehjælpen viser vi, hvordan du kan lave en grundig analyse og fortolkning af novellen. For at hjælpe dig i gang får du også et resumé af teksten samt en ordliste med forklaringer til svære ord.

Præsentation af teksten

Titel: “Hun græder ikke”
Forfatter: Naja Marie Aidt
Genre: Novelle

“Hun græder ikke” er skrevet af den danske forfatter Naja Marie Aidt. Aidts litteratur fokuserer på hverdagen og de problemer og konflikter, der kan gemme sig under hverdagens rolige overflade. “Hun græder ikke” blev udgivet i Aidts novellesamling Bavian i 2006. Du kan læse mere om hele novellesamlingen i vores analysehjælp til Bavian

Uddrag

Synsvinklen i novellen sætter sit præg på sproget

Sproget i “Hun græder ikke” er præget af fortælleteknikken. Vi oplever det meste af handlingsforløbet i novellen gennem Anikas synsvinkel. Anika er et barn, og hun ser derfor verden på en anden måde end en voksen. 

Synsvinklen påvirker sproget, der fremstår umiddelbart og enkelt. Umiddelbarheden ser vi fx, når vi springer fra en scene til en anden uden forklaring eller forbinderord: 

Hun havde grædt meget da de skulle af sted. Spædbarnet gylpede ned ad morens ryg. Anika skreg da faren bar hende ud. De skal besøge farmor og farfar. Moren er for træt til at tage med. 

Sætningerne hænger ikke sammen. De beskriver forskellige scener, som Anika husker tilbage på. Den usammenhængende måde at opfatte og forstå verden på er typisk for et barn. 

Barnets sprog bliver også brugt, når særligt komplekse følelser skal beskrives. Mændene griner af Anika i novellens vendepunkt. Hun bliver flov og forlegen, men hun har som 3½-årig endnu ikke et sprog for disse følelser. I stedet får vi beskrevet hendes krops reaktion på ydmygelsen: “Der er noget der brænder i hovedet og maven”. En brændende varme spreder sig i Anikas krop, men hun har endnu ikke ord for følelsen. Derfor må vi som læsere selv tolke beskrivelsen og tolke varmen som forlegenhed og skam.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hun græder ikke

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.