[1]

Hovedet

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Hovedet”. Novellen er skrevet af Jesper Wung Sung og udkom i novellesamlingen To ryk og en aflevering fra 1998.

Novellen handler om en fodboldkamp i en skolegård, hvor nogle små drenge omsider får en større dreng og plageånd ned med nakken.

Du får først resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start på dit arbejde med novellen. Så får du hjælp til de vigtigste dele af analysen og til at fortolke novellen. Du kan også høre en podcast, som går i dybden med novellen. 

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Der er en del billedsprog i novellen. Billedsproget bliver især brugt til at fremstille forholdet mellem drengene og Johan Hugtand. Der bliver især bruge mange sammenligninger. Novellen begynder med to sammenligninger, som introducerer os for Johan. Først bliver han sammenlignet med ”en stor, sort sky” med regn, som dækker for himlen og er umuligt at søge i ly for. Den sammenligning udtrykker, at drengene ikke har mulighed for at flygte fra Johan. Han er som en naturkræft, det er håbløst at kæmpe imod. 

Bagefter bliver han sammenlignet med ”en hanløve, der træder ud på den åbne savanne og bærer uovervindeligheden i sin lade holdning”. Hans lidt dvaske attitude får han til at virke som et meget selvsikkert rovdyr. Drengene er omvendt ”som gazeller”, der ængsteligt prøver at lade som ingenting, mens løven langsomt nærmer sig. De vil ikke vække Johans opmærksomhed. 

På den måde viser billedsproget, hvordan drengene opfatter Johan. Han er et farligt monster. Ordvalget er heller ikke tilfældigt, når der står, at den lille dreng ”stangede Johan Hugtand i skridtet”. Ordet ”stangede” skal nemlig minde os om billedsproget med gazellerne, som netop forsvarer sig ved at stange med deres horn.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hovedet

[1]
Bedømmelser
  • 29-05-2023
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse