Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Hosekræmmeren”. Novellen er skrevet af Steen Steensen Blicher og udkom i 1829.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Slutningen er lukket

Hovedfortællingen slutter, da jegfortælleren forlader hosekræmmerhjemmet. Michel Krænsen har længe været død. Cecil har i sit anfald af sindssyge skåret halsen over på Esben, men hun husker det ikke. Nu sidder hun hver dag og venter på, at Esben skal vende tilbage fra Holsten, så de kan blive gift, og der er ingen tegn på bedring.

Den tragiske slutning virker altså uigenkaldelig. Historien har fundet sin afslutning, og der er ingen antydning af, at tingene kan udvikle sig i en ny og bedre retning. Novellen har altså en lukket slutning. 

Den lukkede slutning underbygger jegfortællerens ”Flyvetanke” fra indledning om, at menneskets besættelse af ”Mit og Dit” fører til megen ulykke i verden. Det var netop Michel Krænsens insisteren på, at Cecils kommende mand skulle være rig, der i sidste ende førte til den tragedie, som der nu ikke er nogen vej ud af. 

Den lukkede slutning efterlader intet håb om bedring og understreger altså, hvor sand jegfortællerens ”Flyvetanke” var: De menneskelige realiteter kom i vejen for idealet om den ægte kærlighed.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind