Overordnede hormoner

Biologi C, B og A + Biotek A.

Nogle hormoner har udelukkende til opgave at regulere udskillelsen af andre hormoner. Disse hormoner kaldes for overordnede hormoner. De fleste biologiske processer reguleres af overordnede hormoner, som styrer udskillelsen af såkaldte effekthormoner. Effekthormoner har en bestemt biologisk virkning i kroppen.

Overordnede hormoner styrer fertiliteten

Vi kan f.eks. se på de hormoner, der indgår i modningen af kønsceller. Hypothalamus frigiver først hormonet GnRH, der efterfølgende stimulerer frigivelsen af bl.a. det overordnede kønshormon LH fra hypofysen. Dernæst stimulerer LH frigivelsen af kønshormoner i kønsorganerne – hhv. testosteron hos mænd og østrogen hos kvinder. Til slut stimulerer kønshormonerne bl.a. modningen af hhv. sæd- og ægceller. I dette tilfælde skal der altså tre hormonelle led til at regulere en proces i kroppen.

LH er et eksempel på et overordnet kønshormon, da dette hormon regulerer aktiviteten af andre kønshormoner. FSH er et andet overordnet kønshormon, som du helt sikkert kommer til at arbejde med i forbindelse med menneskers forplantning.

GnRH er også et overordnet hormon, da dette hormon er det første hormon i hele procesr...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind