[10]

Ved Vejen

I denne analysehjælp får du hjælp til at forstå romanen Ved Vejen af Herman Bang. Vi fører dig gennem en grundig analyse af romanen og giver dig derudover en fortolkning og perspektivering, så du har mulighed for at sætte den i sammenhæng med perioden.

Romanen blev første gang udgivet i 1886 som del af bogen Stille Eksistenser. Den handler om Katinka Bai, der lever et stilfærdigt liv i en stationsby i provinsen. Hun er fanget i et ulykkeligt ægteskab, men en dag kommer en forvalter ved navn Huus til byen. Han og Katinka bliver gensidigt forelskede. Huus og Katinka etablerer en fortrolighed, som Katinka ikke har kendt til i sit ægteskab, og en dag erklærer Huus sin kærlighed til Katinka. Det fører imidlertid ikke til noget, og Huus rejser fra egnen. Katinka efterlades i byen, og hun bliver gradvist mere og mere syg. Hun dør i en relativt ung alder, mens livet i stationsbyen fortsætter, hvor det slap.

På de følgende sider finder du først et længere resumé af hele romanen samt en side med resuméer af de syv kapitler, som handlingen er inddelt i. Derefter følger en side med litteraturhistorisk og historisk baggrundsinformation, som er vigtig for at forstå romanens handling. Her kan du læse om Bangs impressionistiske stil og hans særlige inspiration til Ved Vejen.

I den efterfølgende analyse stiller vi først en række arbejdsspørgsmål. De er gode at have for øje, når du selv skal analysere teksten. Derefter gennemgår vi romanen sådan, at vi dækker de punkter, der typisk indgår i en analysemodel for romaner.

Efter analysen er der en fortolkning af romanens tema og budskab. Til sidst viser vi to forskellige typer perspektivering, hvor vi henholdsvis ser på romanens forhold til det moderne gennembrud og på romanens aktualitet i dag.

Analysehjælpen er både relevant, hvis du skal arbejde med Ved Vejen i undervisningen, og hvis du skal skrive opgave om den. Det kan være, du skal skrive DHO eller SSO om det moderne gennembrud og gerne vil fokusere på en roman, der beskriver kvinders vilkår i perioden. Eller det kan være du vil fokusere på en roman, der bruger impressionistiske og realistiske teknikker. I så fald er webbogen her et rigtig godt sted at starte din research.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Kvindernes stilling står på mange måder i centrum i romanen. Det ser vi også i kapitlet, hvor Katinka vender hjem til sin barndomsby. Her bor hun hos sin bror, der har en meget stor børneflok. Her oplever vi først, hvordan svigerinden er ved at slide sig ihjel, fordi hun konstant føder børn og skal varetage deres opvækst i et hjem, der er presset økonomisk. Vi møder også Katinkas barndomsveninde Thora Berg, der ligeledes slider og slæber for en mand, der ikke værdsætter hende.

Derudover følger vi søstrene Abel, der kæmper for at blive gift, inden det er for sent. De drager frem og tilbage til København i håbet om at finde en mand, de kan blive gift med. Kvinderne fremstår som afhængige af mænd, men det er ikke kærligheden, der udgør drivkraften i forholdet mellem kønnene.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ved Vejen

[10]
Bedømmelser
 • 30-01-2020
  Givet af HF-elev på 1. år
  Jeg er meget glad for den her hjemmeside og den vejleder mig.
 • 04-03-2023
  Givet af Studerende på 1. år
 • 01-03-2023
  Givet af 1.g'er på STX
 • 07-02-2023
  Givet af HF-elev på 2. år