Perspektivering

Periodemæssig perspektivering

”Irene Holm” blev udgivet i 1886 og igen i 1890 og tilhører perioden det moderne gennembrud. Karakteristisk for denne periode er ambitionen om ”at sætte problemer til debat” i en realistisk litteratur. Det drejer sig om at skildre virkeligheden, som den egentlig er. Romantikkens ideer om religiøse løsninger på individuelle og fælles problemer bliver forkastet.

Herman Bang tegner i ”Irene Holm” et realistisk samfundsbillede gennem de detaljerede miljøbeskrivelser. Her er ingen overnaturlige eller guddommelige elementer, men derimod kun den rå virkelighed. Vi kan også sige, at novellen sætter problemer til debat. Det gør den ved at vise livets skyggesider for udsatte personer i samfundet gennem portrættet af Irene Holm.

I den sammenhæng viser han, hvordan en kvinde i Irene Holms situation må kæmpe for at få livet til at hænge sammen. Vi skal som læsere forarges over historien om hende. Vi skal føle at det på en måde er uretfærdigt, at hun er havnet i en situation, hvor hun må knokle for at forsørge sig selv og s...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind