Komposition

Kaldes også opbygning.

Historien er cirkulært bygget op

”Irene Holm” har en cirkulær opbygning. Det kan vi se ved, at vi starter og slutter ved det samme udgangspunkt. Irene Holm ankommer i begyndelsen til landsbyen, og vi får at vide, at der ”tegnedes Syv Deltagere”, det vil sige, hun har fået syv tilmeldinger. I slutningen er hun tilbage til dette udgangspunkt:

- - Frøken Irene Holm havde indbudt til et "Foraarskursus i den moderne Selskabsdans" i en nær Flække.

Der var tegnet seks Elever.

Der drog hun hen - for at fortsætte det, man kalder Livet.

Her ser vi en gentagelse af situationen ved begyndelsen. Hun indbyder til kursus, og vi får at vide, hvor mange, der har tilmeldt sig. Tilmed tilføjer fortælleren en kommentar, der påpeger, at Irene Holms liv vil fortsætte på denne måde i lang tid. Livet går i ring for Irene Holm. Måske er det endda en ond cirkel, der tegner sig. Sådan kan vi i hvert fald fortolke det faktum, at det nye hold kun består af seks elever. Hvis det fortsætter på den måde, vil Irene Holm snart ikke have noget dansekursus længere.

Virkning

Den cirkulære opbygning har den funktion, at vi opfordres til at læse novellen igen. Da fortælleren til sidst træder frem med en mere filosofisk morale, opfordres vi til at læse novellen på ny.

Historiens cirkulære opbygning peger på, at livet som sådan er cirkulært i sin bevægelse. Vi gentager de samme mønstre, og vi kan sidde fast i bestemte strukturer. Det er følelsen af, at livet ”går i ring”, som fortælleren hermed fremman...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind