[16]

Irene Holm

I denne analysehjælp giver vi dig hjælp til at analysere og forstå novellen "Irene Holm" af Herman Bang. Desuden hjælper vi dig med at fortolke og perspektivere novellen.

Novellen er udgivet i 1886 i tidsskriftet Nordstjernen og igen i 1890 i novellesamlingen Under Aaget. Novellen handler om en ældre balletdanserinde, der kæmper en hård kamp for at få livet til at hænge sammen. Hun ankommer til en provinsby, hvor hun skal undervise i dans. Vi får et indgående indblik i hendes hverdag. Foruden undervisningen knokler hun med hæklearbejde. Det skyldes, at hun også skal sende penge hjem til sin mor og søster, der bor i København.

Novellen ender med, at hun fremfører en solodans til afdansningsballet. Det går helt galt. Landsbyens beboere griner af hendes optræden. Hun må drage videre til en ny lille by. Novellen tematiserer dermed, hvordan livet grundlæggende er lidelsesfuldt.

På de følgende sider finder du først et lidt længere resumé af novellen. Derefter følger en side med historisk baggrundsviden, som er vigtig for at forstå novellens handling. Her kan du læse om de to forskellige titler, som novellen har, om enlige kvinders rolle i datidens samfund, om den nye kropskultur, der dukkede op i 1800-tallet, og om realismen i Herman Bangs forfatterskab.

På siden 'Forstå teksten' finder du en kommenteret udgave af novellen, hvor vi skridt for skridt fører dig gennem handlingen. Her finder du også en række ordforklaringer til de svære ord i teksten.

I analysen stiller vi en række arbejdsspørgsmål, så du ved, hvad du skal se efter, når du selv skal analysere teksten. Derefter gennemgår vi novellen så detaljeret, at vi dækker de punkter, der typisk indgår i en analysemodel for noveller.

Efter analysen er der et afsnit om fortolkning, budskab og tema i novellen. Til sidst viser vi to forskellige typer perspektivering.

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Irene Holm” handler om en kvinde, som lever et liv, hun ikke ønsker. Hendes drømme bristede, da hun ikke fik stillingen på Det Kongelige Teater. Hun lever nu et omflakkende liv som underviser i selskabsdans i provinsen. Hendes store problem er, at hun ikke kan komme ud af den situation, hun er sat i.

Novellen tematiserer på den måde livets elendighed. Det er den underliggende livsholdning, der gennemsyrer hele historien. For nogle mennesker vedbliver livet at være én lang kamp, én lang lidelse, hvor man må starte forfra igen og igen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Irene Holm

[16]
Bedømmelser
 • 29-08-2022
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Det virker som det skal og giver gode svar
 • 08-04-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  5 stars
 • 21-05-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 21-05-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse