Frøkenen

I denne analysehjælp hjælper vi dig igennem Herman Bangs novelle ”Frøkenen”, som er udgivet i 1883.

”Frøkenen” handler om en gammel kvindes stille eksistens. Vi bliver i novellen præsenteret for, hvad hendes liv indebærer gennem alle årets årstider. I takt med bevægelsen gennem årstiderne zoomer vi også længere og længere ind på frøkenens liv og hjem.

Vi starter med at give et kort resumé af novellen, så du har helt styr på, hvad den handler om. Vi har på samme side lavet en liste med forklaringer på de ord i novellen, som er svære eller gammeldags. Siden indeholder også et afsnit med relevant baggrundsinformation om Herman Bangs litteratur og den tid han skrev sin novelle i.  På denne måde er du sikker på at få forståelsen af teksten helt på plads.

Efter alt dette finder du en uddybende analyse af ”Frøkenen”. Vi har formuleret en række arbejdsspørgsmål til analysen, som du med fordel kan bruge til mundtlig og skriftlig forberedelse.

Herefter gennemgår vi grundigt alle de vigtigste punkter inden for en danskfaglig analyse af novellen.

Afslutningsvist har vi lavet et afsnit om fortolkning, budskab og tema. Til sidst finder du en perspektivering, hvor vi fokuserer på de særligt impressionistiske og naturalistiske træk i "Frøkenen". Vi ser også her på, hvordan novellen stadigvæk kan være relevant i dag.

Uddrag

Du får her et uddrag af analysehjælpen:

Tema

De overordnede temaer i ”Frøkenen” handler om alderdom og tabt kærlighed. Vi kan se, at temaet om frøkenens alder og dermed forestående død skinner igennem flere steder i novellen. Eksempelvis får vi også en klar beskrivelse af, hvordan frøkenen selv har en kirkegård i haven, hvor alle hendes hunde er blevet begravet. På denne måde får vi vist, hvor mange år frøkenen har levet, siden hun har kunnet have så mange hunde. Samtidig ser vi altså, at døden er noget, der fylder meget for frøkenen. Hun kredser om døden og ønsker at gøre den smuk og bemærkelsesværdig.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Frøkenen

[4]
Bedømmelser
  • 14-06-2021
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 15-03-2021
    Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  • 14-03-2021
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 03-01-2021