Skrivestil: Impressionisme

Handlingen fortælles gennem indtryk

Herman Bang er kendt for sin særlige skrivestil. Den kaldes impressionisme og betyder en stil eller kunstform (isme), der er baseret på indtryk (impressioner). Det gælder altså for impressionismen om at gengive indtryk af personer, stemninger, handlinger, miljøer osv.

Det betyder blandt andet, at fortælleren træder i baggrunden og altid er skjult i impressionistisk litteratur. I stedet er det fortællerens indtryk, der står tilbage. Vi kan også sige, at impressionismen fortæller gennem indtryk.

Disse indtryk virker som regel objektive. Det er som om, fortælleren "bare" registrerer hvad der sker, lidt i stil med et kamera. Men ser man nærmere efter, kan man sagtens fornemme fortællerens tolkninger og opfattelser i beskrivelserne. Det er tydeligt lige fra begyndelsen af "Den sidste Balkjole". Her hører vi om Antonie, der syer på sin balkjole, mens hendes mor og søster ser til:

Hvor flinkt de flittige Fingre flyve frem mellem alle de Skyer af Plisséer og Volanter. Og mens Antonie syer, bøjer Moder og Søster Emma sig frem og ser til. De snakker alle med Ansigterne ind mod Lampen.

Det er fortælleren, der opfatter fingrene som flinke. Her...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind