Personkarakteristik

Oversigt over novellens personer

Det kan være lidt vanskeligt at holde styr på, hvem der er hvem i novellen. Derfor får du her en kort oversigt over persongalleriet.

Kandidaten: Stammer fra sognet. Søn af en kvinde, der mangler penge. Er blevet student ”inde i byen” og er nu på vej til det fjerne østen for at tjene penge.

Enkefruen/Fruen: En handlekraftig kvinde, der lader til at have stor indflydelse i sognet.

Emilie: Enkefruens yngste datter. Kandidatens barndomsveninde og en slags kæreste gennem ungdommen. 

Marie: Enkefruens ældste datter. Skal snart giftes.

Johanne: Datter af præsten og Maries veninde. 

Emilie er ulykkeligt forelsket i kandidaten

Emilies tanker og kropslige reaktioner står helt centralt i novellen. Vi opdager hurtigt, at Emilie føler sig utilpas ved hele afskedsfesten. Det danser for hendes øjne, og hun er på grådens rand. Hun forsøger at opretholde facaden ved at holde ryggen rank, men indadtil er hun ved at gå i stykker: ”Graaden sad hende i Halsen, saadan helt oppe i Struben, stemmende næsten for hendes Aandedrag. Men rank sad hun”. Emilie er bogstaveligt talt ved at bryde sammen ved middagsbordet. Hun klarer dog at bevare fatningen, fordi datidens regler for god opførsel kræver det.

Efterfølgende går Emilie en tur med kandidaten. Her er det værd at bemærke, at hun har svært ved at tale. Hun kan næsten ikke få ordene ud over tændernes grænse. Emilies kropslige reaktioner på situationen viser os, at hun lider. Hun kæmper for at sige noget, men det er som om ”den lyd, hun vil hente, sidder fast under en knugende Vægt i hendes bryst”.

Kroppen reagerer på hendes forpinte sind. Hendes store besvær med at fremstamme nogle meningsfulde sætninger varer...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind