Den sidste Aften

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Den sidste Aften”. Novellen er skrevet af Herman Bang, og den blev udgivet i 1880 i samlingen Tunge Melodier. ”Den sidste Aften” handler om en ulykkelig kvindeskæbne. Vi bliver i novellen præsenteret for en kvindes uforløste kærlighed. Novellen foregår i løbet af en aften.

Vi starter med at give et resumé af novellen. Herefter følger en side med de historiske baggrundsinformationer, der gør det lettere at forstå teksten. Under afsnittet Forstå teksten finder du forklaringer af vanskelige ord og begreber, som vi har markeret direkte i teksten. 

I selve analysen stiller vi først en række arbejdsspørgsmål, der berører alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. Vi anbefaler dig at starte med at besvare spørgsmålene selv. Derefter kan du læse vores svar, som viser en meget grundig gennemgang af ”Den sidste Aften”.

Analysehjælpen slutter med en fortolkning, hvor vi præsenterer novellens centrale budskab, samt en perspektivering, der placerer novellen i den periode, som den er skrevet i, nemlig det moderne gennembrud.

Bemærk, at novellen også er udgivet under titlen ”En Historie fra Skumringen”. De to tekster er stort set identiske, med enkelte sprogfejl rettet. Vi har en opgavehjælp om novellen rettet mod en analyserende artikel på HF:

Skildringer af kvinders livsbetingelser i Det Moderne Gennembrud

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om skildringer af kvinders livsbetingelser i Det Moderne gennembrud fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF d. 11. august 2020. Opgaven tager udgangspunkt i novellen “En Historie fra Skumringen” af Herman Bang. Vi hjælper dig også til at perspektivere til maleriet “Mon han dog ikke skulle komme?” af Christen Dalsgaard.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

”Den sidste Aften” giver et billede af ulighed mellem kønnene, når det kommer til spørgsmålet om kærlighed. Emilie indser i novellen, at hun ikke kan følge med kandidaten til eventyrets ”brogede Land”. Hendes vision om, at de to skulle følges ad som konge og prinsesse bryder sammen. Heroverfor står kandidaten, som har danset ivrigt med en kvinde fra København og måske haft en affære med Johanne. Han har fulgt sine driftsimpulser, mens Emilie har måttet nøjes med kys og varme håndtryk.

Derfor er Emilies bristede illusion et centralt tema i ”Den sidste Aften”. Det er hendes illusion om et kærlighedseventyr med kandidaten, der udgør den primære konflikt i novellen. Fortælleteknikken er med til at fremhæve temaet. Det ser vi i tankereferatet. Med gengivelsen af Emilies minder bliver illusionen både bygget op og brudt ned. Emilies drømmesyn bygges op, idet hun giver sig til at spille på klaveret, og det brydes ned, da musikken hører op. Herefter er vi tilbage i realiteten. Tankereferatet sender læseren på en rejse i Emilies forestillingsverden – hendes drømme og fantasier for fremtiden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den sidste Aften

[3]
Bedømmelser
  • 10-11-2021
    Givet af HHX-elev på 2. år
  • 30-11-2020
    Givet af 3.g'er på STX
  • 29-11-2020
    Givet af 3.g'er på STX