Perspektivering

”Muldskud” af Henrik Pontoppidan er en tekst fra det moderne gennembrud, og den har flere af periodens kendetegn. Det er fx tydeligt, at den sætter problemer under debat. Den italesætter en ulighed, der var aktuel i samfundet i slutningen af 1800-tallet. Den gør det på en måde, så læseren næsten ikke kan undgå at forstå budskabet. Den lukkede slutning er fx med til at forstærke budskabet.

Teksten vil ikke acceptere, at de rige gemmer sig bort i palæer, villaer og slotte. Den ønsker at ruske op i de velhavende og samtidig gøre de mindre rige opmærksomme på den ulighed, der er i samfundet. ”Muldskud” er på den måde kritisk overfor nogle af de strukturer, der var gældende på Pontoppidans tid, og denne kritik er typisk for det moderne gennembrud.

Det moderne gennembrud er samtidig også et opgør med romantikken og denne periodes værdisæt. Romantikken var kendetegnet af en stærk tro på gud, og det betød, at forfattere i høj grad forsøgte at skrive det skønne frem i guds verden. De ønskede at vise, hvordan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind