Fortolkning, budskab og tema

Fortolkning

”Muldskud” af Henrik Pontoppidan er en tekst, der først og fremmest peger på et centralt samfundsproblem: stor ulighed. Novellen skildrer et ægtepar, der lever i en tryg luksusboble, hvor de ikke behøver forholde sig til verdens tummel og larm. De har gjort deres hjem til ”et virkeligt lille jordisk Paradis”, men ligesom Adam og Eva er de uvidende om den lidelse, verden også indeholder.

Ægteparret kommer til at virke usympatiske og naive, fordi de nægter at ville se problemerne i øjnene. Det indtryk forstærkes af fortællerens ironiske skrivestil. Parret går i dyrt tøj og overfodrer deres hund, mens vagabonden sulter udenfor deres port. De bliver en slags stereotype repræsentanter for rige, ligeglade mennesker, mens vagabonden bliver en stereotyp på de fattige, der lider og sulter.

Det virker absurd, at ægteparret kan lukke verden ude på den måde, de gør. De gemmer sig i alt det skønne og idylliske, men vagabondens død minder dem om, at verden er derude. Havens skønhed vender sig mod dem, da den begynder at have en ”Liglugt” samt hviske om ”Menneskelivets Elendighed”.

Ve...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind