Genre

”Muldskud” har de fleste af novellegenrens kendetegn

Noveller har en række faste træk, som vi genkender genren på. Vi finder de fleste af disse kendetegn i ”Muldskud”. Noveller er typisk bygget op omkring et enkelt handlingsforløb, hvor der kun er fokus på nogle få personer. ”Muldskud” fokuserer på ægteparret og deres reaktion på vagabondens død og må på den måde siges at rumme et enkelt handlingsforløb med fokus på få personer.

Vi finder også ofte en central konflikt eller en problemstilling i den typiske novelle. Konflikten i ”Muldskud” opstår, da vagabondens findes død i haven. Ægteparret ved ikke, hvordan de skal håndtere det, og de nægter at se hans lig.

De slipper dog ikke for at måtte se døden i øjnene, for i deres have hvisker træerne om ”Menneskelivets Elendighed”, rosenfloret udånder ”Liglugt” og vejrfløjen synger ”Suk, Nød, - Sult, Død”. De ender med at se konflikten i øjnene, idet de flytter fra villaen for at yde barmhjertighed mod andre.

Noveller foregår også typisk over kort tid. Vi kan sige, at ”Muldskud” både opfylder og bryder med dette kendetegn. Handlingen i ”Muldskud” foregår hovedsageligt over relativt kort tid. Den vigtigste del af handlingen foregår endda bare over de få minutter, hvor ægteparret opdager, at vagabonden er død.

Handlingsfo...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind