[12]

Muldskud

Denne analysehjælp er lavet til dig, der vil arbejde med novellen ”Muldskud” af Henrik Pontoppidan. Analysehjælpen giver dig en analyse og fortolkning af novellen, men du får også mulighed for at træne den analytiske proces selv. Det gør du bl.a., når du skal vurdere hvilke punkter i vores analysehjælp, der er relevante for din egen analyse.

”Muldskud” er udgivet i forskellige udgaver på forskellige tidspunkter. Vi bruger eksamensteksten fra STX, som er udgaven fra 1899. Du kan finde mere information om de forskellige udgaver i vores afsnit med baggrundsinformation.

Se også vores eksempel på en analyserende artikel om "Muldskud".

Novellen handler om et ægtepar, der flytter ind i en stor villa med en smuk have. De ønsker at bo uforstyrret og roligt, så de skærmer sig fra verden ved at lade havens planter dække for udsynet mod omverdenen. En dag får de at vide, at en vagabond har hængt sig ved deres lysthus i haven, og det chokerer dem. De tør ikke længere gå ned i haven, og de vælger efter et stykke tid at rejse ud i verden for at hjælpe andre.

Du finder et længere resume af novellens handling på sin egen side. Der følger derefter en side med baggrundsinformation, hvor du kan læse om det moderne gennembrud, Henrik Pontoppidan og novellens forskellige udgaver. Siden efter hjælper dig med at forstå teksten. Du finder her hele den oprindelige tekst med indbyggede ordforklaringer til svære ord.

Du finder derefter vores analyse af novellen ”Muldskud”. Vi begynder analysen med at stille en række arbejdsspørgsmål til teksten. Disse spørgsmål dækker alle de punkter, der typisk indgår i en analysemodel. Du kan bruge spørgsmålene som udgangspunkt for din egen analytiske proces og efterfølgende finde vores svar på de næste sider.

Du finder vores fortolkning af novellen samt en perspektivering til det moderne gennembrud efter analysen.

Uddrag

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

Novellens hovedtema er ulighed. Uligheden kommer især til udtryk i kontrasterne mellem ægteparret og vagabondens udseende. Ægteparret lever et liv med luksus og rigdom, mens vagabondens udseende udstråler, at han har levet et hårdt liv. Hans tøj er slidt, og han ser ”mager og afpillet” ud.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Muldskud

[12]
Bedømmelser
 • 17-05-2022
  Givet af HF-elev på 2. år
  Fremragende hjælp
 • 17-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 08-05-2022
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 17-02-2022
  Givet af 2.g'er på STX