Bonde-Idyl af Henrik Pontoppidan

I denne analysehjælp vil vi hjælpe dig med at forstå, analysere og fortolke novellen “Bonde-Idyl”, også kaldet “Idyl”. Novellen er skrevet af Henrik Pontoppidan.

”Bonde-Idyl” er den oprindelige titel på novellen, men den er også udgivet senere under navnet ”Idyl”. Vi analyserer den første udgave som er udgivet i novellesamlingen Landsbybilleder i 1883. Men analysehjælpen kan også sagtens bruges til den senere version fra 1899.

Novellen handler om klasseforskelle i et lille landsbysamfund. Vi følger udvalgte personer fra klassen af gårdejere på den ene side og husmænd og arbejdere på den anden, og vi ser deres forhold til hinanden. Fortælleteknikken bliver brugt til at fremhæve de urimelige forskelle på deres vilkår.

I analysehjælpen finder du først et resumé af novellen. Du kan også læse novellen i en udgave med ordforklaringer, som kan hjælpe dig til at få en bedre forståelse for indholdet. Desuden kan du finde en stor mængde baggrundsinformation, som ruster dig grundigt til at forstå novellen. Afsnittet med baggrundsinformation giver dig informationer om de forskellige udgaver af novellen, om klasseforskellene på landet i slutningen af 1800-tallet og om novellens forfatter, Henrik Pontoppidan.

Vi har også lavet en liste med vejledende arbejdsspørgsmål, som du kan bruge, hvis du vil øve dig i at analysere på egen hånd.

Analysehjælpen består derudover af en grundig analyse af alle de punkter, der normalt indgår i en analysemodel. Afslutningsvist kan du finde en samlet fortolkning, der indbefatter novellens budskab og tema, og til sidst følger et afsnit om perspektivering.

Uddrag

Du får her et uddrag af analysehjælpen:

Tema

Det væsentligste tema i “Bonde-Idyl” er social ulighed. Novellen giver et indblik i, hvilke urimelige og undertrykkende forhold man kan leve under, hvis man kommer til verden på det nederste trin af den sociale rangstige. Den giver også et indblik i hvor svært det kan være at rykke sig fra sin plads på rangstien.

Novellen viser, hvordan Ane ligger under for samfundets strukturer. Hun kan ikke bryde ud af den situation, hun er fanget i. Hun prøver at gøre oprør og sige fra, men ender alligevel med at lade sig undertrykke.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Bonde-Idyl af Henrik Pontoppidan

[6]
Bedømmelser
 • 05-05-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 10-06-2021
  Givet af HTX-elev på 3. år
 • 25-05-2021
  Givet af 1.g'er på STX
 • 04-05-2021
  Givet af 1.g'er på STX