Baggrundsinformation

Teksten findes i tre forskellige udgaver

”Ane-Mette” er udgivet i tre udgaver på forskellige tidspunkter. Det årstal, de fleste bruger for udgivelsen er 1887. Det stammer fra novellesamlingen Fra Hytterne med undertitlen Nye Landsbybilleder. Men den første version af novellen er faktisk allerede udgivet i 1886 i Folkets Almanak for 1887. Novellesamlingen fra 1887 indeholder en gennemgribende omskrevet version af den oprindelige tekst fra 1886.

Den sidste version er fra 1899 og er udgivet som del af en større samling af Pontoppidans tekster med titlen Fortællinger. ”Ane-Mette” findes i første bind. Her indgår den i en gruppe noveller, som samlet har titlen Fra Hytterne, ligesom den oprindelige novellesamling, men nu med undertitlen Skyggerids fra Landsbyen.

Man kan nemt tro, at teksten er den samme, når både novellens titel og samlingens hovedtitel er de samme, men det er den ikke. Versionen af Fra Hytterne fra 1899 indeholder flere tekster, de kommer i en anden rækkefølge, og den enkelte tekst er omskrevet.

Handlingen i de tre forskellige versioner er stort set den samme, men rækkefølgen af enkelte afsnit er ændret, og nogle få steder er der mindre passager, som ikke er med i alle versioner. Stilen er meget den samme, men det ironiske er nedtonet i den sidste version fra 1899. Der er rigtigt mange sproglige forskelle igennem hele teksten. Du skal derfor være opmærksom på, hvilken version du bruger, for citater fra den ene version passer som regel ikke med en anden version.

Vi har valgt at bruge versionen fra 1899. Valget skyldes, at det er den mest brugte udgave. Ofte skrives 1887 som novellens udgivelsestidspunkt. Hvis d...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind