H.C. Andersens liv og forfatterskab

I H.C. Andersens liv er der en række faktorer, som sætter sit tydelige præg på forfatterskabet, og som kan tænkes med i en analyse af hans eventyr. Hans specielle livsforløb og sammensatte personlighed gør, at han ofte tager de samme temaer op på forskellige måder og med forskellige konklusioner og perspektiver. Dette gør Andersens eventyr interessante, men også til tider lidt vanskelige at fortolke, fordi de som regel må tolkes på forskellige måder.

Den fattige barndom

Andersens fattige barndom har sat sine spor i hans forfatterskab. Helten i hans eventyr er ofte en fattig person, der er udstødt af det øvrige samfund, og som ingen rigtig regner for noget. Denne fattige og simple person stryger så enten til tops i samfundet, som fx i ”Klods-Hans” og ”Den grimme ælling”, eller ender sit liv på en tragisk måde, som fx i ”Den lille pige med svovlstikkerne”, ”Grantræet” og ”Gaaseurten”.

Det fattige miljø kan hos Andersen desuden både fremstilles på en positiv måde (fx i ”Gaaseurten”) eller på en negativ måde (fx i ”Den grimme ælling”).

H.C. Andersens liv som et eventyr

H.C. Andersen er meget bevidst om, at hans eget liv er ligesom et eventyr. Den fattige skomagersøn, der r...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind