Fortolkning og tema

Tema

I ”Nattergalen” er der overordnet tre temaer, som går igen gennem hele eventyret. To af temaerne kommer til udtryk som modsætningspar: Det ægte over for det kunstige samt naturen over for kulturen.

Eventyrets tredje hovedtema er poesiens og kunstens rolle i verden. De to første temaer kan vi slå sammen til ét overordnet tema, nemlig det naturlige (det ægte) over for det kunstige (kulturen).

Det naturlige over for det kunstige

Den virkelige nattergal og de fattige mennesker (kokkepigen og fiskerne) repræsenterer det naturlige. De bor alle uden for slottet, og de har derfor direkte adgang til den ægte natur. Det ses bl.a. ved, at det er den fattige kokkepige, der kan vise de fine hoffolk frem til den virkelige nattergal.

De fattige fremstilles som sympatiske og oprigtige, og det er dem, der har den virkelige og vigtigste indsigt. Det ses fx, da de fattige fiskere er de eneste, der bemærker, at der mangler noget ved den kunstige nattergals sang. Nattergalen fremstilles også som oprigtig. Den er er beskeden og ikke-materialistisk, og den foretrækker at være ude i de grønne skove. Beboerne i skoven fremstilles altså i det hele taget som naturlige, oprigtige og ægte.

Byen og beboerne på slottet står i modsætning til ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind