Budskab og morale

Materielle goder er uden betydning, og kunsten skal være fri

Et af de væsentligste budskaber i ”Nattergalen” er, at man ikke får mere indsigt eller bliver mere oplyst, bare fordi man er rig, snarere tværtimod. I stedet handler det om at være ydmyg og oprigtig. Det er netop de egenskaber, som de fattige mennesker og nattergalen besidder.

Rigdom og et funklende ydre er uden betydning, når det virkelig kommer til stykket. Det må kejseren bitterligt erfare, da han ligger med døden på sit bryst, og den kunstige nattergal ikke kan hjælpe ham.

Et andet vigtigt budskab er, at man må lade kunsten og poesien flyde frit og tage imod, hvad end der kommer. Det kunne tænkes at være et budskab, der især er møntet på borgerskabet på H.C. Andersens tid. Her var de kunstneriske talenter ofte afhængige af rige velyndere, som måske til gengæld for deres velvilje blandede sig lidt for meget i det kunstneriske arbejde. Vi kan fortolke ”Nattergalen” som en subtil besked til H.C. Andersens egne velyndere om, at de skulle lade ham udfolde sin fortællekunst frit og uforstyrret.

I det hele taget kan vi fortolke os frem til flere underliggende budskab...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind