Nattergalen

Her giver vi dig hjælp til at analysere og forstå ”Nattergalen”. Du finder også vores bud på en fortolkning og perspektivering af teksten. ”Nattergalen” er et kunsteventyr, der er skrevet af H.C. Andersen. Teksten blev offentliggjort første gang i 1843 som del af bogen Nye Eventyr. Denne bog har undertitlen Første Bind. Første Samling. 1844. Derfor bruges 1844 ofte som udgivelsesår for ”Nattergalen”, men bogen udkom i slutningen af 1843, der er det korrekte årstal.

”Nattergalen” handler om en lille og beskeden nattergal, som kommer op på Kejseren af Kinas slot for at synge for ham. Kejseren bliver meget begejstret for nattergalens sang, og han vil hele tiden høre den synge. Derfor giver han den et bur og tjenere på slottet. Nattergalen bryder sig imidlertid slet ikke om at være i fangenskab, og da den kan se sit snit til det, stikker den af. Det sker, da kejseren har fået en ny og kunstig nattergal, som glimter og funkler af guld og ædelstene. Kejseren vender derefter hele sin opmærksomhed mod den nye nattergal, men en dag går den i stykker, og da han virkelig har brug for den til at redde sit liv, kan den ikke hjælpe ham. Det kan den virkelige nattergal til gengæld, som med sin sang redder ham fra døden.

På de næste sider finder du først et mere detaljeret resumé af Nattergalen. Herefter følger et afsnit med baggrundsinformation, der gør det lettere at forstå ”Nattergalen”. Her placerer vi eventyret i dets litteraturhistoriske sammenhæng, nemlig romantikken, og uddyber periodens fokus på det naturlige som noget positivt. Der er en del svære og lidt gammeldags ord i Nattergalen, og dem forklarer vi under afsnittet ”Forstå teksten”. Her forklarer vi også eventyrets handling stykke for stykke.

Herefter kommer selve analysen af ”Nattergalen”. Den indledes med, at vi stiller en række arbejdsspørgsmål til teksten. De kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er vigtigt at være opmærksom på i analysen. Det kan være en god ide, at du først selv prøver at analysere teksten ud fra spørgsmålene, inden du læser vores bud på en analyse. Efter arbejdsspørgsmålene svarer vi grundigt på alle arbejdsspørgsmålene, så vi samtidig kommer ind på alle de punkter, der typisk vil blive behandlet i analyser af H.C. Andersens eventyr.

Efter analysedelen ridser vi de vigtigste temaer op, og vi giver dig et bud på en fortolkning af disse temaer.  Det bliver fulgt op af en side, hvor vi beskæftiger os med eventyrets budskab og morale.

Til slut kommer der en perspektivering. Her gennemgår vi, hvilke træk ”Nattergalen” har tilfælles med romantikken i en generel forstand, og vi laver en sammenligning af ”Nattergalen” med et af H.C. Andersens andre eventyr, ”Gaaseurten”. Vi viser også, hvordan ”Nattergalen” kan læses som et eviggyldigt eventyr om den splittelse, som modsætningen mellem natur og kultur kan forårsage.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nattergalen

[5]
Bedømmelser
 • 30-09-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 08-06-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
 • 06-06-2021
  Givet af 1.g'er på STX
 • 12-03-2021
  Givet af 3.g'er på STX