[6]

Klods-Hans

I denne analysehjælp får du hjælp til at forstå eventyret ”Klods-Hans”. Analysehjælpen indeholder en grundig analyse, fortolkning og perspektivering, der samlet set gør det lettere for dig at forstå teksten.

”Klods-Hans” er et eventyr, der er skrevet af H.C. Andersen. Eventyret udkom første gang i 1855. ”Historien handler kort fortalt om Klods-Hans og hans to brødre, der alle tager op på slottet for at fri til prinsessen. De to brødre har en stor viden og mange gode evner, så de får hver en hest af faderen til at ride på hen til slottet. Klods-Hans har ikke samme evner, og han må derfor ikke få en hest.

Det holder ham dog ikke fra at tage hen til prinsessen. Han rider blot på sin egen ged. Trods al deres viden og gode evner kan de to brødre ikke finde ud af at sige noget fornuftigt, da de endelig kommer ind for at fri til prinsessen, så de bliver straks sorteret fra. Klods-Hans er helt sig selv og virker afslappet foran prinsessen, og det kan hun godt lide. Hun vælger derfor at gifte sig med Klods-Hans.

På de følgende sider er der først et mere udførligt resumé af eventyret. Derefter finder du baggrundsinformation om teksten. Vi fortæller bl.a. om det folkeeventyr, som H.C. Andersen var inspireret af, da han skrev ”Klods-Hans”. Desuden redegør vi for de politiske brydninger i tekstens samtid, som også præger handlingen i ”Klods-Hans”. Fx var der opstået en generel kritik af boglig lærdom, som eventyret bidrager til.

Efter siden med baggrundsinformation finder du originalteksten til eventyret Under overskriften "Forstå teksten" har vi indsat ordforklaringer i teksten, så du bedre kan forstå de svære og gammeldags ord, der bliver brugt.

På de efterfølgende sider finder du selve analysen af ”Klods-Hans”. På den første side under analysen har vi lavet en række arbejdsspørgsmål. Arbejdsspørgsmålene kan vise dig, hvad der er vigtigt at være opmærksom på, når du selv skal analysere eventyret. Efterfølgende har vi lavet en grundig gennemgang af ”Klods-Hans”, hvor vi besvarer alle arbejdsspørgsmålene ét for ét. Du kan på den måde også se, hvordan en grundig analyse af et H.C. Andersen-eventyr kan se ud.

Efter selve analysedelen finder du en side med fortolkning af eventyrets tema og budskab samt en side, hvor vi forklarer, hvad moralen er i ”Klods-Hans”. Til sidst har vi lavet en perspektivering, hvor vi fremhæver nogle træk fra romantikken, som er tydelige i teksten. Her forklarer vi også, hvordan ”Klods-Hans” kan forstås som en kritik af udenadslære og udvendig viden.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Klods-Hans

[6]
Bedømmelser
  • 12-05-2022
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
    Den er virkelig fremragende til at forstå teksten bedre, tusind tak!
  • 10-06-2022
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 06-06-2022
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 31-05-2021
    Givet af 1.g'er på STX