Tema og fortolkning

Tema

De to mest centrale temaer i ”Hyrdinden og Skorstensfeieren” er identitet og begær. Temaet om identitet kommer først og fremmest til udtryk gennem symbolikken i porcelænet. Porcelænsfigurernes fornemste opgave er, at de skal stå og pynte inde i dagligstuen. De er med andre ord tiltænkt en meget specifik rolle i verden.

Samtidig er de bare porcelæn, det vil sige at de bare er et stykke fint, men skrøbeligt materiale, som porcelænsmageren har formet og malet på. Både hyrdinden og skorstensføjeren ønsker at blive noget mere end pyntedukker. De vil ud i verden og opleve noget, og de vil fremfor alt undgå at ende som ofre for andres planer med dem.

Hyrdinden og skorstensfejeren vælger derfor at flygte ud i "den vide Verden", for at de kan være sammen. Det virker, som om der er rigtig meget på spil for dem, fordi de begge er meget skrøbelige. Det virker med andre ord som et stort sats, at de flygter fra dagligstuen. På deres vej ud gennem skorstenen hører vi fx, at de må passe godt på, hvor de sætter fødderne, og at vejen ud på ingen måde er rar: ”Og de kravlede og de krøb, en gruelig Vei var det, saa høit, saa høit”, som fortælleren konstaterer med medlidenhed i stemmen. Flugten ud af huset virker på den måde både meget lang og meget anstrengende, særligt for hyrdinden.

Da hyrdinden og skorstensfejeren...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind