Baggrundsinformation

Forestillingen om romantisk kærlighed er baggrunden for eventyret

Vi forbinder normalt ordet romantik med kærlighed. Inden for litteraturen er kærlighed da også et af de helt store temaer i romantikken. Det skyldtes, at de romantiske forfattere ofte beskrev en form for kærlighed, der var ægte og inderlig. Den gik på tværs af arrangerede ægteskaber eller fornuftsægteskaber, som perioden også var rig på. Men romantikerne hyldede følelseslivet og de store drømme, og derfor handler meget romantisk litteratur om to elskende, der forsøger at få hinanden, selvom omgivelserne kræver noget andet af dem.

”Hyrdinden og Skorstensfeieren” er et eksempel på sådan en historie. Der er godt nok en del ironi på spil i beskrivelsen af de to porcelænsfigurer, der er bestemt for hinanden. Vi kan sige, at det er en typisk romantisk kærlighedshistorie, der er skrevet med et glimt i øjet. Det er heller ikke så underligt, da eventyret er fra 1845 og dermed fra et tidspunkt, hvor folk var vant til at høre romantiske kærlighedshistorier. Fortællerens ’glimt i øjet’ er tydeligt i begyndelsen, hvor skorstensfejeren beskrives som det perfekte match til hyrdinden:

”Der stod han med sin Stige saa nydeligt, og med et Ansigt, saa hvidt og rødt, som en Pige og det var egentligt en Feil, for lidt sort kunde han gjerne have været. Han stod ganske nær ved Hyrdinden; de vare begge to stillede hvor de stode, og da de nu vare stillede, saa havde de forlovet sig, de passede jo for hinanden, de vare unge Folk, de vare af samme Porcelain og begge lige skrøbelige.”

De to figurer er gjort af samme stof og har samme egenskaber. Derfor pa...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind