Hyrdinden og Skorstens­feieren

Her kan du få hjælp til at analysere H.C. Andersens eventyr ”Hyrdinden og Skorstensfeieren”. Analysehjælpen indeholder en grundig analyse, fortolkning og perspektivering, og vi giver dig også den nødvendige baggrundsinformation for at forstå eventyret bedst muligt.

”Hyrdinden og Skorstensfeieren” er skrevet af H.C. Andersen, og det blev første gang udgivet i 1845. Eventyret handler om hyrdinden og skorstensfejeren. Det er to porcelænsfigurer, der står til pynt på et bord i en dagligstue. De to er forelskede og har derfor valgt at blive forlovede. To af de andre pyntegenstande i stuen forsøger dog at forhindre dem i at leve sammen, og hyrdinden og skorstensfejeren flygter derfor ud i verden. De vender dog hurtigt hjem igen, hvor den ene af deres modstandere er gået i stykker og derfor ikke længere kan stå i vejen for deres kærlighed.

På de næste sider finder du først et grundigere resume af eventyret. Derefter følger en side med baggrundsinformation om romantikkens forestillinger om kærlighed, om bierdermeierkulturen og om H.C. Andersens kritik af borgerskabet. Desuden er der et afsnit om H.C. Andersens skepsis overfor såkaldte kineserier, det vil sige en form for meningsløs bevarelse af traditioner og skikke, som man på hans tid mente, at den kinesiske kultur var præget af. Endelig er der et afsnit om romantismen, som også præger eventyret. Efter siden med baggrundsinformation har vi indsat ordforklaringer i originalteksten til eventyret. Det finder du på den side, der hedder "Forstå teksten".

På de efterfølgende sider finder du selve vores analyse af ”Hyrdinden og Skorstensfeieren”. Her kommer vi ind på alle de punkter, der normalt indgår i en eventyranalyse. På den første side af analysen har vi lavet en række arbejdsspørgsmål til ”Hyrdinden og Skorstensfeieren”. Efterfølgende besvarer vi hvert enkelt arbejdsspørgsmål og kommer på den måde gennem analysen på en grundig og systematisk måde.

Efter analysen finder du en side, hvor vi går i dybden med fortolkningen af eventyrets temaer. På siden om budskab og morale gennemgår vi, hvad teksten på et grundlæggende plan kan fortælle os, og hvad vi kan lære af den. Til sidst kan du læse en perspektivering, hvor vi blandt andet kommer ind på, hvordan ”Hyrdinden og Skorstensfeieren” kan læses som en kritik af borgerskabet, og hvordan eventyret forholder sig til romantikken.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Tema

De to mest centrale temaer i ”Hyrdinden og Skorstensfeieren” er identitet og begær. Temaet om identitet kommer først og fremmest til udtryk gennem symbolikken i porcelænet. Porcelænsfigurernes fornemste opgave er, at de skal stå og pynte inde i dagligstuen. De er med andre ord tiltænkt en meget specifik rolle i verden.

Samtidig er de bare porcelæn, det vil sige at de bare er et stykke fint, men skrøbeligt materiale, som porcelænsmageren har formet og malet på. Både hyrdinden og skorstensføjeren ønsker at blive noget mere end pyntedukker. De vil ud i verden og opleve noget, og de vil fremfor alt undgå at ende som ofre for andres planer med dem.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hyrdinden og Skorstensfeieren

[3]
Bedømmelser
  • 22-02-2023
    Givet af 3.g'er på STX
  • 10-02-2022
    Givet af HF-elev på 2. år
  • 05-10-2020
    Givet af 3.g'er på STX