[6]

Historien om en Moder

I denne analysehjælp får du hjælp til at forstå eventyret ”Historien om en Moder” af H.C. Andersen. Vi hjælper dig også med selve analysen og fortolkningen af eventyret.

”Historien om en Moder” blev udgivet i 1848 som en del af Nye Eventyr. Andet Bind. Anden Samling. Eventyret handler om en moders kamp for sit barn. Hendes syge barn bliver taget af døden, og vi følger herefter hendes kamp for at få barnet igen. Undervejs i eventyret må hun gennemgå en række prøvelser for at få barnet tilbage. Hun lader torne gennemtrænge sit bryst, og hun mister også sine øjne. Til sidst når hun dog frem til dødens område, men her indser hun, at barnet er bedst tjent med at blive ført til Paradisets Have af døden.

På de følgende sider finder du først et længere resumé af eventyret samt to afsnit med litteraturhistorisk baggrundsinformation, som er vigtige for at forstå eventyret handling. Her kan du læse om H.C. Andersens religiøsitet og hans eventyrlige sprogbrug.

På siden Forstå teksten finder du en kommenteret udgave af eventyret, hvor vi fører dig gennem handlingen afsnit for afsnit. Her finder du også ordforklaringer til de vanskelige ord og udtryk i teksten.

I selve analysen stiller vi først en række arbejdsspørgsmål. De er gode at tage med i betragtning, når du selv skal analysere teksten. Derefter gennemgår vi eventyret, så vi dækker alle de punkter, der typisk indgår i en analyse af et kunsteventyr som ”Historien om en Moder”.

Efter analysen er der et afsnit, hvor vi giver en fortolkning af temaerne i novellen, samt en side om eventyrets morale og budskab. Til sidst følger en kortere perspektivering, hvor vi fokuserer på tekstens romantistiske træk og desuden forklarer, hvordan tematiseringen af døden gør ”Historien om en Moder” til en evigt aktuel fortælling.

Her får du et kort uddrag af analysehjælpen:

Døden er eventyrets hovedtema

Døden er et centralt tema i ”Historien om en Moder”. Det bliver klart tidligt i historien, da moderen får besøg af den fattige mand, der viser sig at være døden selv. Moderen forsøger derefter at indhente døden for at få sin søn tilbage. Det er historiens centrale konflikt, og dermed fremtræder døden som et tema, der lægges op til refleksion over.

Historien tematiserer den uforståelighed, som mennesker oplever, når de mister dem, de har kær. Historien er et portræt af en moder, der vil gøre alt for at få sin søn tilbage fra døden. Døden fremtræder som én, der tager sønnen fra moderen. Det lader natten moderen vide i begyndelsen: "Døden har været inde i din Stue, jeg saae han skyndte sig bort med dit lille Barn; han gaaer stærkere til end Vinden, han bringer aldrig tilbage hvad han tog!"

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Historien om en Moder

[6]
Bedømmelser
 • 06-05-2021
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Rigtig god hjælp til at komme på rette spor med at analysere teksten!
 • 09-02-2022
  Givet af HF-elev på 2. år
  virkelig god hjælp til min SSO
 • 09-06-2022
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 01-09-2021
  Givet af Studerende på 5. år