Analyse

”Den lille Havfrue” er et af H.C. Andersens mest berømte eventyr. Det omhandler eviggyldige temaer, og historien er fortalt i et malerisk og fantasifuldt sprog. Eventyret er på flere måder typisk for Andersens eventyr, men det adskiller sig også fra det øvrige forfatterskab, fordi slutningen ikke ender med en kristen, religiøs forløsning.

I den følgende analyse ser vi først på eventyrets personer. De vigtigste personer er den lille havfrue og prinsen, som vi derfor fokuserer på i analysen. Vi bruger især kræfter på at analysere havfruens karakter, da hun er den figur, som eventyrets handling er bygget op om.

Miljøet er et typisk eventyrmiljø. I eventyret optræder havfolkenes univers under havoverfladen og den menneskelige verden over havoverfladen. Det er dynamikken mellem disse to miljøer, som eventyret baserer sig på. Det er havfruens bevægelse fra eventyrvæsen til menneske, som udgør eventyrets drivkraft.

Den sproglige stil er typisk for eventyr, da der anvendes en særlig malerisk og til tider naiv sprogtone. Sproget er følelsesfuldt og fyldt med besjælinger. Derigennem bliver vi som læsere suget ind i eventyrets verden og anerkender dets fantasifulde univers.

Fortælleren kombinerer flere forskellige teknikker i sin fremstilling af historien. Eventyret er overvejende fortalt scenisk, så vi som læsere nærmest føler, at vi er til stede, mens handlingen udfolder sig. Der er medsyn og bagudsyn, og synsvinklen varierer. Det giver en varieret fortællestil, og den alvidende fortæller styrer os igennem handlingen.

Opbygningen i ”Den lille Havfrue” er lineær, fordi historien skrider kronologisk frem. Eventyret begynder med en præsentation, mens slutningen er mere tvetydig. Det er en slutning, der kan fortolkes på flere måder. Det skal vi som læsere være opmærksomme på.

Eventyret er på mange måder klassisk for genren. Men det kan også siges at bryde med H.C. Andersens religiøse verdensbillede, fordi havfruens skæbne ikke fører til en entydig forsoning med Gud i himlen.

På den følgende side finder du en række arbejdsspørgsmål til analysen af ”Den lille Havfrue”. Vi vil opfordre dig til at læse spørgsmålene igennem og forsøge at svare på så mange af dem som muligt. Derefter kan du læse vores svar og dermed se, hvordan arbejdet med litterær tekstanalyse kan fungere. Vores svar er grundige, men dækker ikke alle aspekter af eventyret. Hvis du selv har lagt vægt på andre detaljer, end vi har gjort i vores svar, betyder det ikke nødvendigvis, at du er på vildspor. Litterær tekstanalyse er en åben proces, hvor nogle svar er bedre end andre, men hvor man som regel kan blive ved med at finde nye detaljer i en tekst, som kan være relevante at inddrage.

Analysen kan du bruge til almindelig forberedelse, og hvis du skal skrive opgave om ”Den lille Havfrue”.

Se også vores webbog med forslag til, hvordan du bedst kan analysere H.C. Andersens eventyr:

H.C. Andersens eventyr

Bliv klogere på H.C. Andersens liv og forfatterskab, eventyrgenren, romantikken, fortælleteknik og sprog, komposition og eventyrtræk, temaer og motiver, personer og miljø, fortolkning perspektivering og meget mere.