Hávamál | Den højes tale

Her får du hjælp til at analysere digtet "Hávamál", der også kendes under titlen ”Den højes tale”. Digtet er skrevet af en ukendt forfatter og er fra digtsamlingen Den ældre Edda, der er dateret til omkring år 1270. 

I analysehjælpen får du første et resumé, som giver dig et overblik over hele ”Hávamál”. Derefter får du hjælp til at analysere digtet. I analysen tager vi udgangspunkt i den første del af digtet, som er den del, man oftest vil arbejde med i gymnasiet. Du får også hjælp til at fortolke og perspektivere digtet.

Vil du gerne have hjælp til at gå i gang med analysen på egen hånd, kan du bruges vores arbejdsspørgsmål

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Udgave

Der findes mange forskellige oversættelser af digtet fra den oprindelige norrøne udgave. Vi bruger oversættelsen af Olaf Hansen fra 1911.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Sociale råd

Størstedelen af digtets råd har med menneskets sociale liv at gøre. De handler med andre ord om, hvordan man bør omgås med andre mennesker, og hvordan man skal behandle hinanden i bestemte situationer. 

En del af rådene handler om, hvordan man bør opføre sig som hhv. gæst og vært. Hvis en gæst kommer forbi efter en lang rejse, bør man eksempelvis lade dem vaske sig og varme sig i ens hjem. De kan også have brug for mad og tørt tøj. Det står f.eks. i strofe 3-4:

Ild har en,
der kommer udefra, nødig,
naar han er kold over Knæ.
Klæder og Mad
har en Mand nødig,
naar hans Færd gik over Fjælde.

Vand har en,
der skal beværtes, nødig,
Haandklæd' og gæstfrit Hus,
den Velvilje,
man viser ham,
og rettidig Tale og Tavshed.

De sociale råd er ofte ret lavpraktiske tips til almindelig høflighed. Der er også mere overordnede råd til det sociale spil mellem mennesker. Man kan være ven med sine venners venner, men ikke med en uvens ven...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hávamál | Den højes tale

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.