Personkarakteristik

Personerne er stereotyper

De personer, vi møder i folkeviser, er flade og det, der kaldes stereotyper. Det betyder, at de ikke er individer med psykologisk dybde (som personer i moderne tekster). Fokus ligger på deres funktion i fortællingen, frem for på deres personlighed. 

I “Harpens kraft” er jomfruens funktion i visen at være den dydige jomfru i nød, mens Villemands funktion er at være helten, der redder jomfruen. 

Netop fordi personerne er stereotyper, rummer folkevisen ingen detaljerede personbeskrivelser. Vi ser personerne udefra og får fx ingen oplysninger om jomfruens individuelle følelser, for hun er ikke interessant som individ. I stedet lærer vi udelukkende personerne at kende gennem deres handlinger og dialog og gennem formelsprogets beskrivelser. 

Jomfruen frygter overgangen over Blide inden sit bryllup

Den ene hovedperson i “Harpens kraft” er jomfruen. Hun er en ung adelspige, der er forlovet med Villemand. Folkevisen handler om hendes forlovelsessituation. 

Hun står på tærsklen til voksenlivet og omtales som “jomfruen” i visen. Dette udtryk brugte man typisk om ugifte, adelige kvinder i middelalderen, og det ligger...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind