Fortælleteknik

Folkevisen er fortalt med ydre synsvinkel 

“Harpens kraft” er fortalt med ydre synsvinkel. Det vil sige, at vi ikke har adgang til personernes indre og kun oplever dem udefra. Vi må altså selv analysere os frem til, hvad de tænker og føler. Det kan vi gøre ved at se på deres dialog og handlinger. 

Personernes dialog og handlinger fortæller om deres indre

Første halvdel af “Harpens kraft” fortælles i usædvanligt høj grad via dialog (strofe 3-11). Her har Villemand og hans forlovede en lang samtale, hvor han først gætter på årsagen til hendes tårer, og de siden taler om, hvordan de kan sikre sig mod faren ved at krydse Blide-åen. 

Dialogen i første del giver os indblik i personerne. Den fortæller os, at Villemand er en hengiven forlovet, der ønsker at gøre sin kommende brud lykkelig. Samtidig fortæller dialogen os, at jomfruen er angst for den overgangssituation, hun står i i sit liv. Det er hendes eget ønske, at hun skal giftes med Villemand (strofe 5), men samtidig frygter hun forvandlingen til gift kone, fordi hendes to søstre gik til grunde i forsøget på at blive gift (strofe 7-8). Hendes angst kommer til udtryk som en konkret frygt for at krydse åen på rejsen fra det trygge barndomshjem til Villemands hjem. 

I folkevisens anden halvdel optræder dialogen mere sparsomt....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind