Harpens kraft

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke folkevisen “Harpens kraft”. Den stammer fra middelalderen. 

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen, og giver dig arbejdsspørgsmål til at komme i gang på. Derudover får du et resumé af teksten og hjælp til at fortolke og perspektivere den. I denne analysehjælp kan du også læse hele teksten med vores forklaringer og gloser.

Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Handlingsforløbet kan inddeles i tre faser

En folkevises komposition handler også om, hvordan selve handlingen er bygget op. Handlingsforløbet i “Harpens kraft” kan opdeles i tre faser, som er typisk for trylleviser. De afspejler udviklingen orden => kaos => ny orden og er samtidig et billede på jomfruens udvikling fra ugift pige til gift kvinde.

Som det første har vi en udgangssituation. I denne tryllevise strækker den sig ca. over strofe 1-11. Verden er præget af orden, og der foregår intet overnaturligt. Det forlovede par sidder trygt derhjemme og spiller brætspil. Vi får at vide, at parret er et godt match, både hvad angår social status og rigdom. Dog varsler jomfruens tårer, at kaos lurer. 

Herefter følger tryllevisens konfliktfase. Det er ca. strofe 12-29. Jomfruens angst for at krydse Blide-floden ender med, at hun styrter i armene på trolden. Tryllevisens konflikt består i, at farlige kræfter, som er både dyriske og overnaturlige, griber forstyrrende ind i jomfruens liv. Det sker, netop som jomfruen har forladt civilisationen og vovet sig ud i naturen i form af Blide-åen. Jomfruen er tæt på at gå til grunde i kaosset, men Villemand besejrer i sidste ende trolden med sin magiske harpe. Jomfruen - og endda hendes to forsvundne søstre - bliver befriet.

Sidste fase er afklaringen, hvor ordenen er genetableret. Det er ca. strofe 30-31. Trolden er besejret, og alle spor af noget overnaturligt er væk. Parret bliver gift. Jomfruen har altså klaret både den fysiske overgang over åen og overgangen fra pige til kvinde. Modsat en del andre trylleviser ender “Harpens kraft” lykkeligt.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Harpens kraft

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.