Handel og velstand | 2019

Her finder du vores opgavehjælp til eksamenssættet “Handel og velstand”, som blev stillet til skriftlig eksamen i International Økonomi A på HHX d. 26. august 2019.

Eksamenssættet består af 3 opgaver som alle skal løses. På de følgende sider forklarer vi dig, hvordan vi løser de 3 opgaver.

OBS. Der findes også et vejledende opgavesæt fra 2018 ved navn “Handel og velstand”. Hvis du leder efter “Handel og velstand | Vejledende opgavesæt 1”, så kan du finde det her.

Hvis du har brug for hjælp til at forstå de forskellige opgavetyper, så kan du med fordel læse vores guide til skriftlig eksamen i International Økonomi A.

Her ser du et uddrag fra opgave 2b

Hvorvidt Tyrkiet fører en hensigtsmæssig pengepolitik afhænger af, hvilket økonomisk mål vi dømmer politikken ud fra. Indenfor økonomisk politik er der forskellige mål, der ikke altid kan opnås på samme tid. Ofte vil man i forsøget på at opnå et mål bevæge sig væk fra et andet mål. Det er det man kalder en målkonflikt.

Hvis man ønsker en positiv betalingsbalance, så er ekspansiv pengepolitik heller ikke hensigtsmæssig. Når efterspørgslen stiger som følge af den lave rente, så kommer flere i arbejde, hvilket vil øge forbruget. Det betyder, at importen øges, hvilket forværrer betalingsbalancen. Dog indeholder ekspansiv pengepolitik også elementer, der kan gavne betalingsbalancen. Ekspansiv pengepolitik svækker kursen. Når kursen er lav, så øges den tyrkiske priskonkurrenceevne, hvilket gavner eksporten. Til gengæld bliver de varer man fortsat importerer dyrere, jf. Bilag 7 der nævner importen af olie. I bilag 8 kan vi se, at den tyrkiske betalingsbalance er negativ - importen er altså større end eksporten. Hvis Tyrkiet ønsker en positiv betalingsbalance bør landet i stedet føre kontraktiv pengepolitik, da den øgede arbejdsløshed vil mindske importen... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Handel og velstand | 2019

[3]
Bedømmelser
  • 11-03-2021
    Givet af HHX-elev på 3. år
  • 25-01-2021
    Givet af Underviser på HHX
  • 23-09-2020
    Givet af HHX-elev på 3. år