Handel og velstand

Her er Studienets hjælp til opgavesættet "Handel og velstand", som er et vejledende opgavesæt i International Økonomi A fra oktober 2018.

Opgavehjælpen består af eksempler på, hvordan de tre opgaver kan besvares. Du kan bruge eksemplerne som inspiration for dine egne besvarelser.

Eksempelbesvarelserne af de tre opgaver er desuden forsynet med bokse, som hjælper dig med at forstå, hvordan du svarer på opgaverne.

OBS. Der findes også et eksamenssæt fra 2019 ved navn "Handel og velstand". Du kan finde 2019-sættet her.

Hvis du gerne vil have en mere generel hjælp til, hvordan man løser eksamenssæt i International Økonomi, så kan du læse vores guide til skriftlig eksamen i IØ.

Uddrag af besvarelsen af opgave 2.3

Hvis den britiske regering vælger at øge det offentlige forbrug med 20 mia. pund i 2019, bliver den samlede virkning af indgrebet efter et år, at BNP stiger med 34 mia. pund.

Storbritannien har siden 2015 oplevet en faldende vækst i BNP. Væksten i 2019 forventes kun at være på 1,1% mod 2,3% i 2015 (bilag 4). En vækst på kun 1,1% kan være et tegn på en begyndende lavkonjunktur.

Hvis den britiske regering vælger at øge det offentlige forbrug, vil det på kort sigt medføre øget efterspørgsel, øget produktion og øget beskæftigelse, hvilket fører til et øget BNP. På den måde kan et øget offentligt forbrug være medvirkende til at vende udviklingen i forhold til væksten i BNP. I den optik kan et øget offentligt forbrug i 2019 være fordelagtigt for den britiske økonomi.

Den britiske regering skal dog være opmærksom på, at på trods af en svag stigning i arbejdsløsheden, så er arbejdsløsheden i Storbritannien lav og sandsynligvis omkring den strukturelle arbejdsløshed (bilag 4). Et øget offentligt forbrug vil derfor sandsynligvis føre til flaskehalse, stigende lønninger og dermed også stigende inflation. Det kunne derfor tyde på, at ekspansiv finanspolitik ikke er den rette løsning og at man måske skulle fokusere på strukturpolitik i stedet.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Handel og velstand

[3]
Bedømmelser
 • 09-06-2020
  Givet af HHX-elev på 2. år
  Rigtig god
 • 27-01-2023
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 19-01-2021
  Givet af HHX-elev på 3. år