Gymnasiestart

Folkeskolen er overstået, og du har sagt ”på gensyn” til dine klassekammerater gennem 10 år. Måske har du netop afsluttet 10. klasse eller er hjemvendt fra efterskolen, stadig iklædt hættetrøje med underskrifter og perlefyldte dreadlocks.

Nu er det tid til at skifte barndom ud med ungdom, tid til at stå på egne ben og tid til nogle af de både bedste og hårdeste år i dit liv. Ja det er tid til et helt nyt kapitel – det er gymnasiestart.

Vælg din uddannelse herunder og få det fulde overblik over, hvad du skal igennem i løbet af din uddannelse, og hvordan Studienet hjælper dig på alle klassetrin af STX, HHX, HF eller HTX.

Gode råd til gymnasiestart

For mange er det at starte på gymnasiet, hvad end det er STX, HTX, HHX eller HF, en stor omvæltning. Du skal gå i skole på en helt ny måde, et helt nyt sted og med mange nye mennesker. Så hvordan tackler man lige det hele på én gang? Studienet har lavet en samling gode råd til dig, der skal til at starte på gymnasiet, så du forhåbentlig kan få lidt ro i sjælen inden første skoledag.

Gør dig bemærket – på den gode måde

Selvom det godt kan være lidt grænseoverskridende at tale foran et klasselokale fuld af nye ansigter, betaler det sig at grave dybt i sækken med mod og turde bringe sig selv på banen. Førstehåndsindtryk betyder utrolig meget, og du sparer dig selv en helt masse arbejde ved at komme godt fra start. Sørg at række hånden op og forsøg at svare på et par spørgsmål allerede i de første lektioner, så din lærer opdager, hvem du er. Hvis du sidder og taler med sidemanden eller har ansigtet begravet i computerskærmen, risikerer du at skulle bruge resten af skoleåret på at kæmpe for at forbedre den første dårlige standpunktskarakter. Det er lettere at opretholde et indtryk end at ændre det – så sørg for at det første bliver godt!

Hvis du forsøger at sige lidt i hver time, så er du godt på vej mod en god mundtlig karakter. Læreren lægger mærke til, hvem der konsekvent deltager i undervisningen, og tit bliver der stillet spørgsmål, du godt kan svare på, selvom du ikke har en sides detaljerede noter til dagens læselektie. Det kræver ikke en uoverskuelig indsats, og det betyder meget for din lærers indtryk af dig, samtidig med at du får noget ud af undervisningen.

En anden måde at gøre sig positivt bemærket på er at engagere sig i nogen af gymnasiets aktiviteter. Om det er som musikalsk indslag til en morgensamling, som humørfyldt medlem af festforeningen, som ansvarlig og kreativ del af elevrådet eller som primus motor til årets idrætsdag kommer an på dine kvaliteter. Men der er noget for alle, og deltagelse viser gå-på-mod og garanterer dig en masse sjove oplevelser.

Brug en kalender – det gælder også jer, drenge!

Nogle uger i gymnasiet er meget tæt pakket, og det er næsten umuligt at holde styr på det hele uden en kalender. Så få det ned på papir eller computer i stedet for at have det i hovedet, det har et hav af fordele.

Hvis du har overblik over, hvad du skal lave i løbet af ugen, har du også overblik over, hvornår du ikke skal lave noget! Det betyder, at du får bedre tid til at holde fri med god samvittighed.

Med en kalender til at hjælpe dig med at huske afleveringsdatoer, mindsker du også risikoen for ubehagelige overraskelser. Det er ikke sjovt at sidde med håret i postkassen til en engelsktime, fordi man havde glemt, at det var til i dag, der skulle forberedes 10-minutters fremlæggelser.

Hvis du samler dine lektier i en kalender, kan du også se, hvilke uger du er presset, og hvilke uger du har tid i overskud. Det gør det lettere at sætte realistiske mål for dig selv – nogle uger vil du have tid til både lektier, hobby og fester, og andre uger kan du måske ikke nå både at lave afleveringer og læse til alle timer, selvom du bliver hjemme fra træning. Folk har forskellige ambitionsniveauer, men det vigtigste er at være realistisk overfor dig selv!

Forbered dig – lidt har også ret

I forhold til folkeskolen er arbejdsbyrden i gymnasiet stor, og du får formentlig ikke læst samtlige sider til samtlige timer lige grundigt. Men bare det at have åbnet bogen og set hvad den handler om, gør dig markant bedre stillet til timen næsten dag – og hvem ved, måske bliver du fanget af det, du læser og når til ende i dagens tekst som et mere dannet menneske?

Dansktimen næste dag bliver i hvert fald sjovere, hvis du har bare en lille idé om, hvad der foregår, og så er du mindre tilbøjelig til at komme til at lave andre ting. Det er også lettere at tage noter, til det læreren siger, hvis du har en forståelse for konteksten. Og de bedste noter er ikke dem, der er skrevet ordret af fra tavlen, men derimod dem hvor man, mens man tager noterne, vurderer, hvad der er det væsentlige og skriver det, så man selv forstår det.

Nogen er tilbøjelige til at tænke, at fordi man ikke får fravær for dag-til-dag lektierne, behøver man ikke lave dem – men det er forkert! Den mundtlige karakter vægter ligeså højt som den skriftlige, og hvis du vil det, kan du give dig selv et rigtig godt udgangspunkt for at få en god karakter, bare ved at sætte dig lidt ind i læsestoffet til dagens lektion. Endnu engang er det dog et spørgsmål om at være realistisk overfor sig selv, og ikke alle uger er det lige let at finde tid og overskud til læselektierne. Skriv det i kalenderen og prioritér din tid!

Ta' med til fest – det er faktisk vigtigt, mor!

For at du kan yde godt i skolen, er det afgørende, at du har det godt. Sørg derfor for at give dig selv lov og tid til at deltage i de sociale arrangementer. Det er super vigtigt, især i starten, for at få skabt nye venskaber og skabe en tryg ramme for din hverdag de næste tre år.

Når det så er sagt, skal det selvfølgelig ikke tage overhånd - igen: prioritér din tid. Hvis du er tre afleveringer bagud, må du blive hjemme og få dem skrevet, men hvis du har overblik over din kalender og er realistisk med din tid, behøver du slet ikke stå i den situation! Der kommer til at være masser af aktiviteter både på og uden for skolen, så misser du en fredagscafé, går det også, bare du sørger for at give dig selv plads til at more dig og få ladet batterierne op på et andet tidspunkt.

Og endelig er der bare tilbage at sige; nyd det! Det er nok det vigtigste råd, vi kan give. Gymnasiet er en fantastisk oplevelse, både fagligt og socialt. Spændende undervisning, nye venner, udfordringer og personlig udvikling, det bliver en tid som ingen anden

 – god fornøjelse!