Analyse

På de næste sider kan du læse vores grundige analyse af Gunløg Ormstunges saga.

Først får du en række arbejdsspørgsmål, som du kan bruge som udgangspunkt for din egen analyse og fortolkning. I de efterfølgende afsnit kan du finde svar på spørgsmålene.

Den første del af analysen giver dig en detaljeret karakteristik af de centrale personer i sagaen: Gunløg Ormstunge, Helga den Skønne, Ravn Ønundssøn, Torsten Egilssøn og Illuge Sorte. Derudover kommer vi kort ind på øvrige vigtige personer i handlingen. 

Du får også en analyse af miljøet. Her ser vi på sagaens brug af stednavne og sparsomme beskrivelse af det fysiske miljø. Du får også en analyse af det sociale miljø. Her ser vi på, hvordan miljøet og dets værdier om fx ære, slægt og kærlighed har indflydelse på personernes liv og handlinger.

I afsnittet om de sproglige virkemidler som sagaen gør brug af, ser vi på brugen af underdrivelse i sproget, samt på de mange skjaldekvad, som er del af handlingen.

Du kan også læse om fortælleteknik i sagaen. Her undersøger vi dens tredjepersonsfortæller og synsvinklen. Vi kigger nærmere på dens vekslen mellem panoramiske og sceniske afsnit, og hvordan det bruges til at skabe fokus på de vigtige begivenheder i handlingen. Du kan også læse om brugen af replikker og indirekte tale.  

Derefter kommer vi ind på opbygningen eller kompositionen af sagaen. Her ser vi på, hvordan konflikten mellem Gunløg og Ravn opstår, udbygges og løses. Vi kommer også ind på sagaens tragiske slutning og den rolle, som de profetiske drømme spiller for handlingen.

Til sidst skriver vi om sagatræk i fortællingen. Gunløg Ormstunges saga tilhører de islandske sagaer og har mange tydelige træk fra denne genre. Vi kommer ind på de mundtlige fortælletræk, den ordknappe stil og genrens refererende stil.