Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Grisen”. Novellen er skrevet af Lars Saabye Christensen og udkom i Oscar Wildes elevator (2005). 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analyse:

Fremstillingsformen er scenisk

Fremstillingsformen i novellen er scenisk. Det vil sige, at novellen består af en række scener, der er beskrevet i detaljer. De mange detaljer giver liv og nærvær til situationerne. Det betyder, at novellen virker mere underholdende og medrivende – vi næsten selv, vi er til stede på hospitalsstuen med Asbjørn.

Den sceniske fremstillingsform er tydelig her, hvor Asbjørns fortvivlelse bliver beskrevet gennem hans problemer med at bruge den telefon, som Marte låner ham:

Asbjørn Hall gav slip på hende og Marte tog elgen med og kom tilbage med en telefon. Sådan en havde han ikke brugt før, og hun måtte lære ham hvordan den virkede. Han vidste hvem han skulle ringe til, men han anede ikke hvilket nummer han skulle taste, og han blev fyldt af fortvivlelse, fortvivlelse og forlegenhed og modvilje, han tabte telefonen ned på gulvet, og nu ville han lige så gerne afgå ved døden og stedes til hvile i al stilhed, det ville være det bedste.

Detaljerne i beskrivelsen betyder, at vi levende kan forestille os situationen. Det styrker vores medfølelse med Asbjørn, som føler sig magtesløs, fordi han ikke kan finde ud af at bruge den moderne telefon. Han fortvivler, fordi situationen er et eksempel på et bredere problem. Asbjørn føler ikke, at der er plads til ham længere i det moderne samfund. Han er blevet gammel, og udviklingen har overhalet ham.  

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind