Grisen

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen ”Grisen”. Novellen er skrevet af Lars Saabye Christensen og udgivet i Oscar Wildes elevator (2005).

Vi giver dig et resumé af teksten og gennemgår de centrale elementer i analysen. Derudover får du også hjælp til fortolkningen. Hvis du har brug hjælp til at komme i gang med din analyse, kan du læse vores arbejdsspørgsmål. Har du brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Hvis du søger efter hjælp til kortfilmen, som er baseret på novellen, så læs vores analysehjælp til kortfilmen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Grisen har en række symbolske betydninger

Tegningen af grisen har ikke bare én, men adskillige symbolske betydninger i novellen. De forskellige personer læser nemlig vidt forskellige ting ind i billedet. 

For Asbjørn er grisen først og fremmest et symbol på barndommens uskyldige og ubekymrede tilstand, som han nostalgisk længes efter på hospitalsstuen, hvor alderdommens alvor pludselig føles meget tung:

Asbjørn Hall kunne ligge i timevis og se på den tegning. Han blev simpelt hen i godt humør af den, der skulle ikke så meget til, måtte han indrømme, han var ikke svær at underholde for tiden, men der var noget ved den gris, der havde en ekstra krølle på halen, der gjorde ham medgørlig og let til sinds, og derfor også i stand til at glemme at hans chancer for at overleve indgrebet, alderen taget i betragtning, var lige så små, eller lige så store, som de var for at han skulle dø.

Måske var det bare sin egen barndom han pludselig skimtede et sted i de simple streger.

Hospitalet ser derimod snarere grisen som kitch, altså som et eksempel på kunst, der er overdrevet sentimentalt og udtryk for dårlig smag. Derfor tror de, at de kan stille Asbjørn tilfreds ved at udskifte det med noget andet kitsch, der ikke har den uheldige bivirkning, at det kan krænke muslimer. De tror, at elgen ved solnedgangen vil være en fuldgod erstatning for grisen, fordi de misforstår årsagen til, at Asbjørn synes om den. 

For Aslams familie er grisen derimod en krænkede gestus. Grisen er ifølge islam et urent dyr. Derfor synes Aslams søn, det er krænkende, at billedet skal hænge i det samme rum, hvor hans syge far er indlagt. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Grisen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.