Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Grisen”. Kortfilmen er instrueret af Dorte Warnøe Høgh og udkom i 2008

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi, at du læser vores generelle vejledning til analyse af kortfilm:

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Mona er mere interesseret i jura end i moral

Mona og Asbjørn ser forskelligt på tilværelsen. Mona er ikke interesseret i moral, men går mere op i regler og jura. Det viser sig bl.a. i denne lille dialog:

– Jeg kom så hurtigt, jeg kunne. Jeg havde en idiot af en klient, der pludselig fortalte mig, at han var skyldig. Han havde slået sin kammerat ihjel.
– Nå, men det var da godt. 
– At han har slået sin kammerat ihjel?
– Nej, at han indrømmede gjort det.
– Jeg er advokat, far, ikke præst. 
(12:23-12:36)

Mona går altså mere op i at vinde sine sager, end hun går op i moralske spørgsmål. Det viser sig også i sagen om grisen. Først ryster hun på hovedet af sin far. Hun afviser, at der overhovedet er en sag. Det er først, da hun ser Aslams søn fjerne Asbjørns egen grisetegning, at hun bliver interesseret. Her øjner hun nemlig en mulighed for et principielt juridisk slagsmål. Hun er mere interesseret i kampen end i selve sagen. Det er ikke grisen eller dens betydning for faren, der få hende til at engagere sig – det er snarere muligheden for at vinde en sag, der motiverer hende. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind