Podcast

Her kan du høre vores podcast om Greta Thunbergs tale ved Klimamarchen 2019. I podcasten diskuterer vi, hvordan talen kan forstås og tolkes. Podcasten giver dig en god introduktion til talen, som kan hjælpe dig med din analyse og fortolkning.

Medvirkende

Jon Ottov Duus, cand.mag i Filosofi og Engelsk og redaktør i Dansk på Studienet.

Michael Balle Jensen, cand. mag. i Dansk og Filosofi og redaktør i Dansk på Studienet.

Vært: Signe Kroman Palsøe.

Uddrag fra podcast

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Der er mange sproglige virkemidler. Som i alle gode taler frembringer de sproglige virkemidler forskellige appelformer. Hun starter med at slå sin etos fast, hvor hun snakker om, at millioner af børn har skolestrejket for klimaet. Her har hun jo en kæmpe etos, fordi det er hende, der har startet alt det her. 

Så er det, at talen går over i den sproglige tone, som Jon han talte om. At sproget er meget logos-orienteret. Vi har procenter, og vi har noget om halvering af udledning af drivhusgasser og så videre. Men samtidigt er der en form for patos indbygget i det. Der er et meget sjovt afsnit, hvor hun siger: 

…hvis ikke vi som minimum har halveret vores udledning af drivhusgasser inden for de næste 10 år, 220 dage og 10 timer, vil vi sandsynligvis sætte en ustoppelig kædereaktion i gang, vi ikke kan kontrollere.

Det er på den ene side meget præcise tal, men på den anden side virker det også som en nedtælling til undergangen. Man skal have det mentale billede af en katastrofefilm, hvor vi ser det her digitalur, der tæller ned, for at appellere til frygt. At man skal forstå situationens alvor, at tiden tikker faktisk. Vi er nødt til at gøre noget. […] politikerne og de voksne vil ikke se det i øjnene, på den måde bliver de fremstillet. Vi har gruppen af børn og unge, som bliver fremstillet som nogen, der godt kan se det, og som skal være vrede over, at de voksne de negligerer det og ikke tager det alvorligt....

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind