Sproglige og retoriske virkemidler

Stilen er formel

Greta Thunbergs tale ved Klimamarchen 2019 er holdt i en ret formel stil. Ordvalget er flere steder præget af faglige betegnelser og konkrete tal. Ordvalget er også karakteriseret ved at have præg af skriftsproget. Det er en tale, som bliver læst op fra et manuskript, derfor har den heller ikke særligt meget præg af mundtlighed og talesprog. Et godt eksempel på den formelle stil, kan du finde i talens indledning:

I løbet af de seneste måneder har millioner af børn skolestrejket for klimaet. Og i går havde vi en af vores største strejker til dato. Det er helt skørt, at vi er nået dertil, hvor børn føler sig nødsaget at ofre deres egen uddannelse for at gøre op for den passivitet, vores ledere og de fleste voksne udviser.

Allerede i den første linje kan du se, at sætningerne har tendens til forvægt.  Altså det at en masse deltaljer remses op, før sætningens egentlige indhold kommer frem. Du kan også hæfte dig ved de meget lange sætninger og de formelle udtryk som fx ”til dato” og ”føler sig nødsaget”.

Den formelle stil giver modtageren et indtryk af, at Thunberg har styr på den faglige baggrund, og at hun siger velovervejede ting.

National selvironi skaber en god stemning

Thunberg be...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind