Appelformer

Her får du nogle centrale eksempler på, hvordan appelformerne anvendes i Greta Thunbergs tale til Klimamarchen 2019.

Thunberg skaber etos ved at skabe fællesskabsfølelse

Fordi Thunberg var den første til at skolestrejke for klimaet og dermed inspirationen for millioner af børn og unge til at gøre det samme, har Thunberg på forhånd en ret stor etos hos deltagerne. Dette kaldes også for forventningsetos og kommer af den status, som en afsender allerede har. 

I selve talen opbygges situationsetos i form af talens forskellige virkemidler. I indledningen taler Thunberg om den seneste tids demonstrationer verden over, hvor børn har strejket fra deres skole til fordel for klimaet: 

I løbet af de seneste måneder har millioner af børn skolestrejket for klimaet. Og i går havde vi en af vores største strejker til dato. Det er helt skørt, at vi er nået dertil, hvor børn føler sig nødsaget at ofre deres egen uddannelse for at gøre op for den passivitet, vores ledere og de fleste voksne udviser.

Her skal vi lægge mærke til to ting. For det første taler Thunberg om børns engagement i klimasagen. Det henviser både til hendes eget engagement og til det engagement, som børn ved Klimamarchen har udvi...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind